Després de fer una primera estrena en plena de pandèmia, reivindicar la cultura com a motor social l'associació La Mare Cultural prepara una segona edició amb la música, la fotografia i l'escultura com a protagonistes. El 31 de juliol, el parc de la Mare de la Font i la Font de la Mina acolliran l'esdeveniment que també acollirà un tast de productes de proximitat. Tot mantenint el petit format i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Solsona, l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona (Adlsolcar), el Consell Comarcal del Solsonès i múltiples organitzacions del territori, el festival es desenvoluparà al llarg d'una jornada, que engegarà al migdia i clourà a la mitjanit.

El festival donarà el tret de sortida a les 12h amb l'actuació de Sound de Secà, que s’apoderarà del parc de la Mare de la Font amb Emoriô, un espectacle estàtic que percuta sobre el carrer. Amb la complicitat dels ritmes afrollatins, la banda de Cervera fusiona la dansa i el cant amb el propòsit d’abocar el públic en un paisatge sonor sensorial.

A les 17:30 h, la programació arrencarà amb la sabadellenca Lu Rois i el seu Luna nueva (TBC Produccions i Bankrobber), un single inèdit amb el qual inaugura el 2021. Enregistrat en viu en una sala sense públic, el nou àlbum de la pianista canta a la infantesa i en versa poesia i cançó. Enmig d’un pèlag de pedals i sintetitzadors, l’experiment aconsegueix diluir el piano, però reservant a la veu el protagonisme que li pertoca. 

A les 19 h, serà el torn del cantautor solsoní Eduard Gener. El soulman conquereix la Font de la Mina per desfer l’enyorança a pedaços amb Enyoro el teu amor tan dolç (Jezz, 2021), una proposta fidel a l’estil mestís i d’arrel jazzística. Entrada la nit, a les 22 h, la compositora de l’Escala, Paula Grande, enllumena la balma amb SóC (U98 Music, 2018), un viatge per retrobar les arrels familiars a ritme de hip-hop. 

La fotografia i l'escultura com a teló de fons

A banda de la dimensió més musical, la proposta d'enguany duu el segell de l'obra fotogràfica i escultòrica d'alguns artistes locals. Els projectes fotogràfics Kompo, de la solsonina Kàtia Prat, R de Rojo, de la també oriünda de Solsona Aida Majoral i Fluir, del cardoní Marc Ramonet es faran presents en indrets del parc de la Mare de la Font. Així mateix, l'art totèmic també topa amb aquesta edició. De la mà del projecte Orri dels Ens, l'escultor i músic colombià David Lama, i, actualment, resident a La Molsosa (Solsonès), explora la musicalitat en l'experiència humana a partir d'un laberint sonor. L'obra està configurada per éssers totèmics i escultures musicals, anomenats ens, erigides com a guardians mitològics que pregonen el poder simbòlic de la naturalesa.