Les cancel·lacions d’última hora són freqüents al turisme rural del Solsonès. «Hi ha moltes anul·lacions, però com hi ha demanda, ràpidament queden cobertes les places», diu la presidenta de l’Associació de Turisme Rural del Solsonès, Pilar Bielsa.

La propietària de cases rurals Sant Grau, Carmen Pacheco, explica que, en el seu cas, a part de cobrir les anul·lacions ràpidament, han notat un increment en les pernoctacions per client: «Abans era complicat fer més d’una setmana, i ara alguns allarguen quinze dies».

En general, però, segons Pilar Bielsa, l’ocupació ha baixat lleugerament respecte a l’estiu passat, «el sector no arribem al 100%». Ho atribueix als efectes de la pandèmia sobre l’economia: «Hi ha més gent amb dificultats econòmiques que l’estiu passat, i més por».

Els hotelers sí que han notat un increment d’ocupació. N’és un exemple l’hotel Solsona Centre. La propietària de l’establiment, Susanna Miravete, destaca un augment de visitants respecte a l’any passat i situa els percentatges d’ocupació del juliol al 85%, i de l’agost al 60%, amb la previsió de fer créixer encara aquesta xifra.

Pel que fa al perfil de client, la majoria són famílies catalanes que opten pel Solsonès per trobar-hi «tranquil·litat, natura, senderisme, zones de bany i desconnexió», remarca el conseller Comarcal de Turisme, Ferran Ginestà. En aquest sentit, Joan Montraveta, propietari de l’hotel La Freixera, de Solsona, afegeix que el turisme a Solsona ha fet «un salt qualitatiu». En el seu cas, les xifres d’ocupació al juliol han estat del 71% i a l’agost la previsió és del 90%, més altes que l’estiu passat.

Pel que fa als càmpings, la majoria coincideixen que aquest estiu han omplert els caps de setmana, però de dilluns a dijous l’ocupació ha estat baixa. Fonts del Càmping el Solsonès comenten que «entre setmana hem tingut poca gent al juliol, però de cara a l’agost tenim els bungalous plens les primeres tres setmanes». Els omplen principalment catalans, «i també tenim alguns turistes bascos i madrilenys, d’estrangers molt pocs», assenyalen.