La ciutat de Solsona va fer gala ahir novament de la seva implicació en el món del pubillatge català. Una plaça de Sant Joan pràcticament plena, i amb una àmplia representació del pubillatge català, va acomiadar a la pubilla, l’hereu, la donzella d’honor i el fadrí de la ciutat dels últims dos anys i van donar la benvinguda als seus successors en un acte marcat també per l’homenatge al músic solsoní Joan Roure en l’any del centenari del seu naixement.

Mariona Gruas, de 15 anys, va ser escollida nova pubilla de Solsona pel jurat. Anirà acompanyada del nou hereu de la ciutat, el solsoní de 16 anys, Marc Vilà. La donzella d’honor durant aquest 2021 serà Judit González, de 16 anys i el fadrí serà Joan Serra, de 19. Els quatre escollits van voler iniciar aquesta experiència assegurant que portaran a Solsona a través de Catalunya amb molt orgull.

Els nous representants del pubillatge solsoní substituiran a Maria Ramonet, Ferran Castells, Claudia Rafart i Darío Rafael Romero, que han assumit els seus càrrecs durant els últims dos anys arran de la pandèmia de la covid-19. Els membres del pubillatge sortints van destacar alguns elements que els han fet créixer com a persones durant la seva experiència en els darrers dos anys com la millora de les relacions socials, la gestió de les expectatives o la importància d’un canvi.

La solsonina Montse Auguets, de Foment de les Tradicions Catalanes, va destacar la relació de Solsona amb el món del pubillatge i l’evolució que s’ha viscut a la ciutat durant els darrers 10 anys gràcies a la implicació de diferents institucions com l’associació del pubillatge solsoní, l’Ajuntament o tots els músics que han participat en els diversos actes durant aquests anys.

Per altra banda, la regidora de Cultura i propera alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, va apuntar que «un poble sense tradicions és un poble sense futur» i va destacar la importància de mantenir viva la flama del pubillatge i la seva simbologia.

L’acte també va tenir importància des d’un punt de vista musical amb adaptacions de peces de Joan Roure en motiu del centenari del seu naixement així com amb l’actuació final de l’Orfeó Nova Solsona.