La torre d’Ardèvol ja té la base de la seva estructura consolidada i assegurada després que hagi finalitzat la primera fase del projecte de restauració en els últims dies. Els treballs han consistit a assegurar la base de la torre rodona, la que es va esfondrar l’any 1932 i d’on havien arribat a caure pedres quan feia mal temps, fet que posava en risc la integritat dels ciutadans que poguessin passar pel carrer en aquell moment.

Amb els treballs de la primera fase finalitzats, s’ha aconseguit evitar el risc de caiguda de pedres, que era la prioritat. D’altra banda, s’han adequat les escales d’accés i se n’ha millorat la il·luminació de cara al futur, ja que es vol que la torre d’Ardèvol sigui visitable. A més, també s’han realitzat diversos aixecaments topogràfics, de fotogrametria i un nou estudi arqueològic per ampliar el coneixement que es té actualment de la torre. Tot i això l’estudi arqueològic s’ampliarà durant la segona fase de l’obra, que començarà properament.

Per poder veure en primera persona els resultats d’aquesta primera fase, l’Ajuntament de Pinós ha organitzat una jornada de portes obertes el proper dissabte de 10 del matí a 2 del migdia per descobrir els nous canvis en la torra d’Ardèvol, representativa del municipi de Pinós.

Ara, la previsió és que a final d’octubre s’engegui la segona fase de la restauració, que la Generalitat ja ha adjudicat a través d’Incasòl, segons informa el consistori de Pinós. Aquesta fase, amb un pressupost estimat de gairebé 110.000 euros, se centrarà en la torre quadrada, que és l’estructura més visible i representativa de l’edificació.

Aquesta estructura actualment presenta esquerdes verticals en les quatre parets i també problemes d’impermeabilitat.

A més de consolidar l’estructura, un altre l’objectiu de l’actuació és adequar l’espai per tal que la torre d’Ardèvol sigui plenament visitable en un futur proper, ja que actualment podia suposar un risc accedir-hi i veure-la des de dins. En total, el projecte té un cost de 235.038,61 euros.