Els propers dies, 600 persones de més de 16 anys empadronades a Solsona rebran a casa una invitació de l’Ajuntament per prendre part en el proper pressupost participatiu. Com en l’última edició, caldrà consensuar les actuacions de manteniment i obres públiques que es poden executar amb 100.000 euros repartits en dues anualitats, el 2022 i el 2023. El procés començarà el 7 d’octubre. Igual que en les últimes edicions, s’ha fet un sorteig aleatori de 600 ciutadans del padró municipal.

Aquest serà el quart pressupost participatiu que impulsa el consistori solsoní, amb el suport tècnic de L’Arada i Raiels, i el darrer d’aquest mandat. Joan Parcerisa, regidor de Participació, explica que «en condicions normals el procés hauria començat abans». Però les mesures sanitàries l’han endarrerit, perquè «organitzar les trobades exclusivament per via telemàtica hauria suposat una barrera per a un sector de gent». Tampoc no s’ha volgut ajornar més temps per evitar que s’ajuntés amb el pressupost següent.

S’ha programat un total de cinc sessions els dijous al vespre entre el 7 d’octubre i el 25 de novembre. En la primera, es presentarà el procés d’elaboració del pressupost participatiu; en la segona, les persones que formin part de l’equip de treball faran una tempesta d’idees i propostes; en la tercera, es durà a terme una visita de camp per comprovar la necessitat i prioritat de les actuacions inicialment proposades; en una quarta trobada, es debatran i consensuaran les propostes, que, finalment, en una cinquena i última reunió, es validaran tècnicament i s’aprovaran.

Totes les actuacions sorgides de l’últim pressupost participatiu, per a les anualitats del 2020 i 2021, dissenyat per una vintena de persones, s’han executat: la millora de la seguretat als passos de vianants de l’avinguda de la Mare de Déu del Claustre; la renovació de papereres amb tapa i de recollida selectiva i la rehabilitació de la coberta del primer pavelló poliesportiu, que estava afectada per goteres, les obres de la qual acabaran els propers dies.

La valoració d’aglutinar el pressupost participatiu de dos exercicis és positiva, segons el regidor de Participació, Joan Parcerisa, perquè permet fer inversions més importants. En aquest sentit, el regidor assenyala que «renovar la coberta del pavelló, per exemple, que ha tingut un cost de 47.700 euros, hauria estat impossible amb l’assignació corresponent a un sol exercici, ja que no hauria deixat marge per fer res més». «Amb 100.000 euros, per contra, es pot pensar en projectes més grans sense renunciar a petites intervencions», sosté.