El menor desaparegut ahir a Llanera, (a Torà, comarca de la Segarra), ha estat trobat sa i estalvi aquest dimarts al matí, segons informen els Bombers de la Generalitat. El nen, de 8 anys i amb una discapacitat, es va perdre al voltant de 2/4 de 4 de la tarda quan era a l'alberg Casa Auró Natura, una casa colònies a cavall del Solsonès i la Segarra. L'ha localitzat poc abans de les 11 del matí un boletaire que es desplaçava en vehicle i que l’ha vist caminant per una pista forestal al terme solsoní d’Ardèvol, a uns 8 quilòmetres d'on s'havia perdut, i després d'haver passat la nit al ras.

L'operatiu de recerca va mobilitzar ahir tretze dotacions dels Bombers, dos helicòpters, Mossos d'Esquadra, Agents Rurals, ADF i voluntaris. Al vespre, els treballs no es va aturar amb l'arribada de la nit. Tot i la retirada dels helicòpters i dels voluntaris que hi prenien part, el gruix de l'operatiu -10 dotacions de bombers i agents de policia- es va mantenir actiu amb l'esperança que aparegués el menor ja que el Servei Meteorològic de Catalunya preveia una temperatura mínima de 9 graus en aquesta zona. Se'l va continuar buscant pels camins propers al bosc on s'havia perdut amb gossos i també amb càmeres tèrmiques, sense èxit.

Moment de la recerca del nen desaparegut a Llanera Bombers voluntaris de Pinós

Aquest matí, un centenar de voluntaris s'han aplegat de nou a l'últim lloc on es va veure el nen per participar en el segon dia de recerca. Els Bombers han organitzat 10 grups mixtes de voluntaris i bombers que s'han encarregat de fer una recerca extensiva ja que es creia que el nen podria haver caminat més del que es podria pensar en un principi. Tot i això, Bombers, Mossos, helicòpters i la unitat canina han continuat fent una recerca intensiva a un radi de mig quilòmetre d'on es va veure l'infant per últim cop. 

El nombre de voluntaris que s'han acostat aquest matí a la zona de control dels Bombers per tal d'oferir la seva ajuda ha estat tant alt que s'ha enviat un missatge per les xarxes socials avisant que ja no feia falta més gent. Els qui s'hi han presentant s'han repartit els grups, amb els seus propis vehicles, en diferents zones de l'entorn, especialment boscoses, per fer batudes a peu més enllà del radi establert.

Una zona boscosa i densa

L'alcalde de Torà, Magí Coscullola, va explicar ahir a Catalunya Ràdio que la zona on s'ha perdut el nen és boscosa i densa, fet que ha dificultat la recerca i la visibilitat. També va explicar que en un camp de la zona s'hi van veure unes petjades que podrien correspondre a una sabatilla semblant a la mida que podia portar el menor. Els Bombers rastrejaven aleshores la zona amb la unitat canina.

Voluntaris reunits per participar a la recerca del nen Arnau Valverde

Finalment, al petit se l'ha trobat al terme d'Ardèvol. Ha estat una persona aliena al dispositiu de recerca qui l'ha localitzat a peu de pista. Des del punt de comandament dels Bombers s’ha enviat a Ardèvol una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per tal de sotmetre l’infant a un reconeixement mèdic, que ha resultat satisfactori tot i que finalment s’ha optat per dur la criatura a un centre hospitalari per a fer-li un reconeixement més profund. A la vegada, es desplaçaven cap al punt de trobada el pare de l’infant i un dels responsables de la casa de colònies.

El menor estava de colònies

El menor es va perdre a l'entorn de la Casa Auró Natura, una casa de colònies de Llanera que està adaptada per acollir persones amb discapacitats. Segons expliquen fonts de l'alberg, el menor perdut estava de colònies amb un grup de 4 infants més i tres monitors de Barcelona quan l'hauria perdut de vista.

L'alcalde de Torà ha confirmat que el centre on hi havia el nen està especialitzat en persones discapacitades. Normalment acullen grups escolars, però en aquest cas ha estat la família el que l'ha dut a passar el pont. També ha explicat que no era la primera vegada que l'hi portaven.

El menor tenia tendència a amagar-se i ja ho havia fet altres cops, però que sempre acabava sortint. Per aquest motiu, els Bombers van plantejar la recerca de l’infant en funció de dues hipòtesi; la primera, que s’hagués amagat o patit un accident en algun indret del territori boscà que envolta la casa de colònies on el nen hi passava uns dies. L’altra hipòtesi era que el nen hagués caminat en una direcció incerta. 

Jordi Solà, el cap de la regió d'emergències de Lleida, ha explicat inicialment que a l'infant l'ha trobat un voluntari del grup que s'havia destinat a la zona d'Ardèvol. Solà ha detallat que en el dispositiu hi ha participat més d'un centenar de persones, entre bombers, voluntaris i membres d'altres cossos i que avui també s'hi han tornat a sumar dues unitats canines i dos helicòpters. 

El delegat de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, ha destacat la tasca dels voluntaris durant els dos dies que ha durat la recerca així com dels alcaldes de la zona que "han estat al peu del canó".

L'alcalde accidental de Llobera, Joan Vendrell, ha assegurat que els preocupava l'estat del net després d'haver passat la nit el ras amb temperatures de fins a 9 graus. "Ell no anava gaire abrigat i hi havia la possibilitat que hagués patit hipotèrmia o que s'hagués fet mal a algun lloc", ha dit Vendrell. Per altra banda, el batlle de Llobera Ramon Angrill, ara de baixa, ha destacat la tasca del caçadors. "Només rebre l'avís la societat de Llobera s'ha bolcar molt, sobretot els caçadors, degut al seu coneixement del territori", ha apuntat Angrill.