El Museu i el Capítol de la Catedral de Solsona retornen a la catedral sis teles pintades pertanyents al retaule de l’altar major del segle XIX. En elles s’hi representen escenes de la vida de la Mare de Déu i foren pintades per Claudio Lorenzale. Les teles s’exposaran permanentment en una vitrina que en garanteix les condicions de conservació òptimes. Ha estat instal·lada en una de les capelles laterals de la nau principal.

El mes d’octubre del 1810 les tropes napoleòniques van entrar a Solsona i, abans de marxar-ne, van calar foc a la catedral. Amb la crema va desaparèixer el retaule de l’altar major, entre molts altres desperfectes, construït al segle XVII per Miquel Vidal. Poc després s’encarregà un nou retaule a l’arquitecte Josep Oriol Mestres. El retaule era d’estil neogòtic, dedicat a l’Assumpta i hi havia vuit teles pintades pel pintor Claudi Lorenzale. L’agost de 1936, durant la Guerra Civil espanyola, aquest retaule fou destruït i es salvaren sis de les vuit teles pintades. L’any 2002 aquestes teles van ingressar al Museu de Solsona i entre els anys 2010 i 2011 van ser restaurades pel Centre de Restauració i Béns Mobles de Catalunya.

Ara, el Museu retorna les teles a la Catedral com a una acció de museu al territori. Un objectiu estratègic que té per missió la comprensió de les obres en els seus llocs d’origen. El proper dia 10 de novembre, a dos quarts de set de la tarda, es presentarà aquesta nova instal·lació al públic amb la presència de Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic i administrador apostòlic de Solsona.