Francesc Conesa, actual bisbe de Menorca, serà el nou bisbe de Solsona agafant el relleu de Xavier Novell, que va renunciar al càrrec fa poc més de quatre mesos per començar una relació romàntica amb l’escriptora i psicòloga bagenca, Sílvia Caballol, amb qui es va casar fa poques setmanes. 

El bisbe de Vic i actual administrador apostòlic de Solsona, Romà Casanova, va anunciar ahir al palau episcopal de la diòcesi solsonina el nomenament per part del Papa Francesc de Conesa, de 60 anys, com a nou bisbe de Solsona. El prelat no iniciarà el seu ministeri episcopal de forma oficial fins al 12 de març. Tot i que l’encara bisbe de Menorca no ha visitat Solsona, Casanova va explicar que abans del seu nomenament s’hi acostarà per conèixer la diòcesi que liderarà, si tot va bé, els pròxims 15 anys, quan li tocarà jubilar-se. 

El relleu s’ha produït poc més de quatre mesos després de l’anunci de la renúncia per part de Novell. En condicions normals, els relleus de bisbes solen tardar, com a mínim, 6 mesos, però en aquest cas, tal com va dir ahir Casanova, s’ha tingut en compte "les circumstàncies que hem viscut i patit en aquests mesos", fent referència a les especials circumstàncies que han rodejat la polèmica marxa de Novell.

Conesa va escriure un comunicat dirigit als fidels de la diòcesi solsonina a qui a partir d’aquest mes de març farà de pastor, tanmateix també ha volgut deixar un missatge per l’illa de Menorca. "Certament, em costa deixar Menorca, on he trobat una acollida extraordinària des del començament. Durant els cinc anys que he estat aquí he après a estimar aquesta terra, la seva cultura i, sobretot, la seva gent", afirma. Tot i això, assegura rebre "amb alegria" el seu nomenament com a bisbe de Solsona i diu fer-ho "carregat d’il·lusió". 

En l’escrit Conesa també s’ha referit a la marxa de Novell del bisbat de Solsona assegurant que s’ha viscut "amb dolor i desconcert". "Donem gràcies a Déu per totes les coses bones que va fer i demanem que l’il·lumini a la seva nova etapa", assenyala.

El prelat apunta a la tasca que tindrà al capdavant de la diòcesi solsonina. "Sentim la necessitat de ser una Església de portes obertes, més acollidora, més fidel a l’Evangeli, més senzilla, amb una forta vivència de ser comunitat i, alhora, amb una consciència viva de ser missionera", destaca. En aquest sentit, assenyalar com a un dels reptes la culminació de la fase diocesana del Sínode dels bisbes.

Durant la seva etapa com a bisbe de Menorca, Conesa s’ha mostrat clarament en contra de l’eutanàsia, pràctica de la que va dir que "és sempre un fracàs del qui la defensa, del qui la sol·licita i del qui la practica". Per altra banda, també va protagonitzar una polèmica després de decidir apartar a una catequista que es va casar pel civil amb una altra dona. Després que es recollissin 1.000 firmes en 4 dies per donar suport a la catequista apartada, el bisbat de Menorca va emetre un comunicat assegurant que la decisió es va prendre "per coherència". En una entrevista al diari Menorca, Conesa va assegurar que amb la decisió de casar-se pel civil, "ella manifesta de forma pública que no accepta els ensenyaments de l’Església sobre la sexualitat, el matrimoni i la família", per tant, per ell "no era convenient que ensenyés la fe en nom de l’Església".

Un sacerdot il·licità format a l’Opus Dei i molt interessat per la teologia

Conesa, que va néixer a Elx, va rebre l’ordenació sacerdotal a la basílica de Santa Maria d’aquest mateix municipi el 1985. Els seus primers anys va exercir com a vicari de la parròquia de Nostra Senyora del Carme d’Elx.

Dos anys després, va començar els seus estudis de Filosofia i Lletres a la Universitat de Navarra, gestionada per l’Opus Dei, on també es va llicenciar en teologia. L’última etapa dels seus estudis la va compaginar amb la docència de filosofia i teologia al Seminari Diocesà d’Oriola i d’Alacant.

A banda, va ser vicari d’altres parròquies com la de la Immaculada de Sant Vicenç del Raspeig (1994-1996) i a la parròquia de Nostra Senyora de Gràcia d’Alacant (1997). El juny del 1998 va iniciar el seu càrrec com a vicari general de la diòcesi, que va perdurar 16 anys.

El març del 2014 va esdevenir rector de la basílica de Santa Maria d’Elx i, l’octubre del 2016, es va convertir en bisbe de Menorca.

Els últims passos de Novell

Xavier Novell va deixar el bisbat el 23 d'agost del 2020. En el seu moment va ser el prelat més jove de l'estat i va deixar el càrrec per sorpresa. En el comunicat de la renúncia va assegurar que marxava "per motius personals" i no va donar cap pista al respecte.

Com a bisbe, ha protagonitzat diverses polèmiques per les seves paraules en contra de l'avortament o del col·lectiu LGTBI+.

Setmanes després, va fer-se pública la seva relació amb l'escriptora bagenca Sílvia Caballol. La parella va casar-se pel civil el 22 de novembre al jutjat de Pau de Súria, d'on és ella. L'enllaç no va ser ben valorat pel bisbat, que en un comunicat va titllar-lo de "fet greu", motiu pel qual va retirar-li tots els drets eclesiàstics.

Les imatges de la boda van ser les primeres després d'haver-se especulat que ella podria estar embarassada, fet que confirmarien les imatges. Caballol, per la seva banda, està separada i té dos fills fruit de la primera relació.

L'exbisbe de Solsona, Xavier Novell, i Sílvia Caballol, en l'arribada al seu casament TV3

D'ençà que va deixar el bisbat, Novell, que també és enginyer agrònom, treballa a Semen Cardona. És una empresa bagenca líder en matèria d'inseminació artificial per a la producció de porcs.

«Espero que el nou bisbe faci les coses d’una altra manera»

L’anunci del nou bisbe de Solsona, Francesc Conesa, ha agafat per sorpresa a part del bisbat i de la ciutat de Solsona. «És una cosa molt recent. Pel que he vist i llegit sembla que és una persona molt intel·ligent i dialogant i penso que això es notarà positivament al bisbat», ha afirmat a Regió7 el capellà Fermí Manteca. El rector de Torà i membre del grup d’opinió del bisbat de Solsona, Fòrum Ondara, es mostra confiat de que l’etapa de Francesc Conesa com a bisbe de Solsona serà positiva. «Espero que el nou bisbe tingui un tarannà diferent i faci les coses d’una altra manera», diu Manteca referint-se clarament a l’etapa de Xavier Novell al capdavant de la diòcesi solsonina.  

Pel que fa a la rapidesa del relleu, el capellà explica que «ja esperava que fos ràpid perquè la ferida era gran. La fugida de Novell va afectar molt a la moral dels capellans, dels laics, dels que estan compromesos i dels que no». En aquest sentit, apunta que «suposo que han tingut en compte aquesta circumstància a l’hora de gestionar el relleu».

Finalment, Manteca apunta que «tenim l’experiència que els dos bisbes vinguts de Menorca van fer molt bona feina al bisbat». En aquest sentit, destaca que es van adaptar molt i que «van aixecar tota la moral del bisbat». «Amb el nou bisbe esperem que també sigui així», sentencia. 

L’alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, va entomar l’alcaldia quan Novell ja havia renunciat com a bisbe de Solsona, per tant, no hi va tenir tracte com a alcaldessa. En aquest sentit, Gisbert desitja que les relacions amb el nou bisbe siguin «de cordialitat, com teòricament havien estat fins ara». L’alcaldessa posa com a exemple la relació que ha tingut amb l’actual administrador de la diòcesi, Romà Casanova, durant aquests mesos. «Hem coincidit en vàries ocasions i les relacions han estat cordials. Esperem que això es mantingui amb el nou bisbe», espera Judit Gisbert.