Explicar les relacions LGTBI+ als infants a través de la imatgeria festiva del Carnaval de Solsona. Aquest és un dels objectius del projecte que ha posat en marxa la comparsa dels Espedrers. La iniciativa va néixer al Carnaval de l’any passat, que va ser tot virtual, i culminarà aquest febrer amb l’estrena de dues noves figures festives. El projecte gira al voltant de la relació entre la Draca i l’Espedrera –dues figures femenines- i de com la seva història d’amor ha propiciat la posta de dos ous. “Creiem que és una manera molt senzilla que els nens es plantegin aquests conceptes”, ha explicat a l’ACN un dels impulsors, Pau Reig. A partir d’aquí, s’han elaborat propostes pedagògiques i educatives i també s’ha involucrat el comerç local.

‘L’Espedrera ha post dos ous’ és el projecte educatiu que ha impulsat la comparsa dels Espedrers per apropar la festa de Carnaval als nens de la ciutat. La iniciativa compta amb diferents vessants. D’una banda, la part educativa, i, de l’altra, la construcció de dues noves figures festives –que veuran la llum en aquesta edició del Carnaval- i la implicació del comerç de la ciutat.

“És un projecte que neix del compromís amb el poble de Solsona i amb la festa del Carnaval. Ens sentim hereus de tota la gent que ha mantingut viva la festa i ara, per edat, ens toca a nosaltres transmetre-la als més petits”, explica Pau Reig, integrant de la comparsa i constructor de la nova imatgeria festiva.

Les noves figures que veuran la llum durant el Carnaval infantil d’enguany han sorgit de la relació amorosa entre la Draca i l’Espedrera. Reig ha detallat que el nou bestiari tindrà alguns trets de les seves mares, però també s’han inspirat en els dibuixos que han fet els infants de les tres escoles de la ciutat: El Vinyet, Setelsis i Arrels. De fet, els nens també s’han encarregat de proposar els noms de les dues noves figures i el guanyador sortirà d’una consulta que es farà a través del web de la comparsa.

Un dels trets distintius del projecte és la seva mirada LGTBI+. Reig detalla que han introduït el concepte de la diversitat sexual als infants “d’una manera molt subtil i sense una acció directa”. “A través d’un conte expliquem que la Draca i l’Espedrera s’han enamorat i, d’aquest amor, en surten dos ous. Per tant, el que neixi d’aquests ous seran dos fills o dues filles sorgits de l’amor de dues femelles”, detalla Reig, tot afegint que “és una manera molt senzilla i natural que els nens es plantegin aquests conceptes”.

Per poder finançar el projecte la comparsa dels Espedrers ha posat en marxa una campanya de mecenatge. En concret, totes les activitats que envolten la iniciativa s’han pressupostat en 4.700 euros, mentre que la construcció de les dues figures del Carnaval estan valorades en 6.800 euros.