Una quinzena de municipis del Solsonès, l’Alt Urgell i la Noguera volen crear una associació per donar l’impuls definitiu al futur parc geològic i miner que pretén potenciar el patrimoni natural de la seva àrea d’influència. La constitució de l’associació permetrà donar forma a una proposta que es va començar a debatre fa dos anys i que, amb el temps, ha definit un territori geogràfic que engloba tres comarques que comparteixen uns mateixos valors paisatgístics.

«Existeix un patrimoni geològic i miner important present en les tres comarques i que cal reivindicar», assenyala el geòleg manresà Josep Maria Mata-Perelló, que com a director de la Societat Internacional de Geologia i Mineria per al Desenvolupament i Gestió del Territori, es va encarregar de traslladar la iniciativa als diferents municipis que formen part del projecte a partir de diverses reunions, ara fa dos anys.

El parc geològic i miner englobarà els municipis del nord del Solsonès de Navès, Odèn, Lladurs, la Coma i la Pedra, Guixers, Sant Llorenç de Morunys i Castellar de la Ribera, també poblacions de l’Alt Urgell com Fígols, Alinyà, Peramola, Oliana i Bassella i dues de la Noguera, Baronia de Rialb i Tiurana. «Des del primer moment, tots ells s’han mostrat favorables a participar en el projecte, que ara es troba a la recta final amb la redacció dels estatuts per definir les bases del parc geològic i miner, un procés en què tots tenen veu i vot», afirma el geòleg. De fet, properament, l’alcalde de Sant Llorenç, Francesc Riu, convocarà a la resta de municipis en una reunió per debatre entorn els estatuts, que cada consistori haurà d’aprovar en el ple municipal.

En paral·lel, s’està inventariant el patrimoni natural de la zona, que inclou elements d’interès com la discordança progressiva de Sant Llorenç de Morunys, un dels llocs d’interès geològic referents a escala mundial, però també altres atractius com les Salines de Cambrils d’Odèn, la serra de la Busa o el forat del Bulí situat a Baronia de Rialb, entre altres.

El geòleg explica que un dels principals objectius «és establir un vincle entre diferents municipis que els pugui beneficiar a tots a l’hora de conservar i donar a conèixer el patrimoni natural». A més, també assenyala la importància de treballar una estratègia conjunta per aprofitar els recursos geològics i miners per tal d’afavorir el turisme. També apunta que actuar sota un mateix patró geològic permetria que els municipis disposessin de més vies de finançament a l’hora de promoure accions de conservació i difusió del territori.

L’àmbit que abastarà el nou parc geològic té una característica que fa impossible que esdevingui un Geoparc, la proximitat amb el Geoparc de la Catalunya Central i amb el Geoparc de la Conca de Tremp i el Montsec. Els Geoparcs, en ser gestionats per la UNESCO, es regeixen per les seves normes i una d’elles fa impossible que dos Geoparcs es toquin. Tot i això, la voluntat és establir una col·laboració amb els Geoparcs del seu voltant.