La nova estructura dels Mossos d’Esquadra mantindrà la separació entre les dues àrees de més intervenció, l’àrea de recursos operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (Brimo). Aquesta és la proposta que els màxims comandaments del cos van presentar en una reunió al santuari del Miracle, a Riner, ahir.

El nou organigrama, que actualitza el del 2011, proposa passar d’un model d’ordre públic a un d’intervenció, que integri les capacitats de les unitats de seguretat ciutadana i doni suport a la policia ter ritorial. De fet, aquesta se situa com a pilar organitzatiu, amb una estructura «més plana que dissol la dicotomia entre serveis centrals i territorials», apunten els Mossos en un comunicat. No se centralitzarà més la capacitat d’investigació i les Àrees Bàsiques Policials mantenen les seves funcions.

A més, es reestructura la policia científica a nivell territorial i central. En l’àmbit de la investigació especialitzada, s’opta per separar les capacitats territorials dels serveis integrals d’investigació. Pel que fa al suport a la direcció, es diferenciaran les unitats que donen suport a la direcció organitzativa de les que donen suport a la direcció operativa. En la nova proposta, s’incorpora el desplegament que el cos ha fet els darrers anys en el mar, en l’anomenat u-space i en l’àmbit ciber, amb la creació d’una regió policial virtual.

A la trobada hi van assistir els caps de les regions policials i les comissaries generals. Amb la reunió culmina un procés participatiu que es va iniciar el 8 de febrer del 2022, amb la constitució de nou equips de treball temàtics que van fer propostes organitzatives d’àmbits clau. A partir d’aquestes conclusions, s’han dut a terme una vintena de reunions de contrast amb les parts afectades.

La nova proposta d’estructura s’edifica sobre nou principis organitzatius i dos axiomes fonamentals: el caràcter territorial i integral del cos i l’orientació dels serveis policials vers la víctima i la ciutadania. El nou decret assumeix un enfocament de l’activitat policial «victimocèntric i orientat a la prevenció i la resolució de problemes», continua el comunicat. En coherència amb aquest enfocament, s’aposta per la mediació i la gestió alternativa de conflictes en tots els nivells organitzatius.

El cos també es marca l’objectiu de modernitzar-se en l’àmbit tecnològic i també en el de la intel·ligència per donar una resposta més eficaç als reptes de la seguretat pública.

El decret defineix la Prefectura com a unitat orgànica, s’estableix qui en forma part i quines són les seves funcions, amb la intenció de tenir un lideratge plural.