Regió7

Regió7

Un llibre recull la revifada del bestiari popular a Catalunya fa 4 dècades

Solsona destaca per les figures del Carnaval i per les novetats del Corpus i la festa major

El Comte de l’Assaltu és una de les figures sorgides als 80 | ARXIU PARTICULAR

El Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular juntament amb l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya han publicat un llibre que fa un repàs per les últimes quatre dècades del bestiari català des que va revifar a finals dels 70 i a la dècada dels 80, després de la dictadura. De Solsona en destaquen la creació de les figures del Carnaval i les novetats introduïdes en el Corpus i en la festa major.

Heribert Masana ha estat l’encarregat de posar text al llibre, que recull més de 150 fotografies de fa 40 anys. Sobre Solsona, Masana explica que presenta dues vessants pel que fa a la revifada del bestiari a finals dels 70 i principis dels 80. «L’esperit de renovació de la festa, crear amb llibertat i reinterpretar coses es focalitza en el Carnaval», explica Masana. La festa de referència a Solsona té dues fases de construcció. La primera dels anys 70 amb figures com la Vaca, els Ruquets o el Pop van ser les primeres. Al llibre, però, es centra en la segona fase amb figures com el Xut, la Draca o el Comte de l’Assaltu.

L’altre vessant, més protocol·lària, és la de festa major i Corpus. En aquest cas el llibre recull a tot el bestiari relacionat amb aquestes dues festes. Després de la dictadura Solsona també va presentar algunes renovacions en el Corpus i la festa major com la creació de la Roda de Foc o la recuperació de l’Àliga, que havia estat alguns anys sense aparèixer. A més, Solsona va ser pionera a Catalunya en la creació d’un protocol per la celebració del Corpus i la festa major l’any 1983.

El llibre destaca també el Drac de Solsona, un dels vuits dracs més antics de Catalunya que es caracteritza per ser un dels únics que continua sortint al carrer sense tenir cap rèplica oficial juntament amb el de Sitges.

El llibre fa una visió general del bestiari de Catalunya, però també té una segona part en què Masana explica, de la mà dels protagonistes, les històries darrera de la construcció d’una trentena de figures d’arreu de Catalunya. Es tracta d’imatgeria creada popularment i que no han sortit de cap taller professional, com és el cas del Taller Casserras de Solsona.

Compartir l'article

stats