Odèn tornarà a acollir el tradicional concurs de gossos d’atura, que enguany arriba a la seva quinzena edició. El certamen no s’havia dut a terme durant els últims dos anys degut a la pandèmia de la covid-19. Es durà a terme el dissabte 14 d’agost a l’Era de Piló del Montnou, a Odèn.

El certamen, organitzat per la Comissió del Concurs de Gossos d’Atura del Montnou formada pels veïns de la zona, espera recuperar la normalitat de les edicions anteriors a l’arribada de la pandèmia de la covid-19. Així, es mantindrà el mateix format de sempre d’una sola prova tota seguida que durarà deu minuts. En aquesta prova el pastor ha de dirigir el gos a través d’una sèrie d’obstacles i fer que dirigeixi el remat d’ovelles en els punts establerts.

Actualment encara s’estan enllestint alguns detalls però la intenció de la comissió és tenir una desena de pastors participants de diferents llocs de Catalunya i també de fora. Així, participaran en el certamen pastors de Castelló, del País Basc o de França.

Pel que fa a l’assistència de públic, els organitzadors confien en obtenir xifres similars a les d’abans de la pandèmia o encara més, ja que després dels dos anys d’aturada «potser hi ha més ganes de veure-ho», afirmen. Així confien arribar al miler de persones.

Un dels moments destacats del certamen és el dinar amb els pastors i els seus acompanyants que es pot fer amb reserva prèvia. A l’indret del concurs també hi haurà servei d’entrepans de botifarra a la brasa i begudes.

La Comissió del Concurs de Gossos d’Atura del Montnou compta amb el suport i col·laboració de l’Ajuntament d'Odèn, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal del Solsonès, així com de diverses entitats de la zona.