El mag solsoní Pere Rafart ha obtingut una segona posició en la modalitat de cartomàgia al campionat mundial que la Federació Internacional de Màgia ha organitzat i celebrat aquest cap de setmana al Quebec (Canadà). Ja va aconseguir aquest reconeixement l’any 2018 quan el es va celebrar a Busan, a Corea. 

El FISM es considera el certamen de màgia més important del planeta. Es divideix en màgia d’escena i màgia de prop. Dins la categoria de màgia d’escena hi ha diferents especialitats com manipulació, màgia general, grans il·lusions, màgia còmica, mentalisme i, dins la màgia de prop, cartomàgia, micromàgia i màgia de saló. Rafart ha quedat segon dues vegades en cartomàgia, trucs en què s’utilitzen baralles de cartes. 

El solsoní, en declaracions a Regió7, ha explicat que el certamen li ha atorgat una oportunitat «enorme per donar-me a conèixer» en un context com el FISM. Rafart es mostra «content» d'haver sigut reconegut, però recalca que la competició no «és una carrera i no guanya qui arriba primer, sinó que depèn de valoracions molt subjectives». L'il·lusionista es mostra «satisfet» amb la seva feina i, tot i no haver-se endut el primer premi, creu que quedar dos cops en segona posició «és molt divertit».

Enguany, el certamen ha comptat amb la participació de més de 2.000 mags de més de 50 països. Dies abans del seu pas pel mundial del Quebec, Rafart es mostrava feliç de poder participar-hi «amb els millors il·lusionistes del planeta de públic», deia. Rafart comunicava pels seus canals les ganes amb què vivia aquesta edició «després de tot el que hem passat els que fem escena aquests últims anys».

El mundial s’ha reactivat aquest any després d’una aturada forçada per la pandèmia. És el primer any que el festival té lloc a Amèrica. Des que es va crear l’any 1948 s’ha celebrat sempre a Europa menys en tres ocasions en les quals es va celebrar al Japó, a la Xina i a Corea, on Rafart va proclamar-se segon per primer cop.

Les delegacions amb major nombre de competidors d’aquesta edició han estat Espanya i França, amb 15 cadascuna. Seguidament hi havia Itàlia, Alemanya i la Xina, amb 10. La delegació del Canadà comptava amb dos competidors. L’any 2018 quan dels 15 concursants espanyols que hi participaven 5 van guanyar premi i 5 més van quedar amb puntuació de segon i tercer lloc. 

Un cop acabada la competició, Rafart ja pensa en les actuacions que prepara arreu durant aquest estiu, quan mostrarà el seu talent a països com el Regne Unit i Àustria.