Què passa quan l’atracció és més forta que qualsevol codi deontològic o pressió social? Doncs el mateix que quan barregem novel·la eròtica i satanisme. Sobre això versa la comèdia que posarà en escena Lacetània Teatre aquesta Festa Major de Solsona. Escrita i dirigida per Aleix Albareda #Lodelbisbe 4.0 és l’ampliació de la primera obra sobre l’exbisbe Xavier Novell, que es va fer amb èxit a Solsona.

Es tracta d’una obra recomanada per a majors de 13 anys, inclou tota la trama de la primera aprofundint en alguns aspectes. Aleix Albareda ha explicat a Regió 7 que per la nova versió s’han utilitzat algunes homilies de qui va ser bisbe de Solsona. També, com a novetat, es coneixerà la faceta de Sílvia Caballol com a psicòloga i alguns dels seminaris que va fer a Solsona. A més, la història romàntica entre tots dos serà més llarga en aquesta nova versió i es donarà més espai a la forma com es van conèixer i enamorar.

Hi haurà una escena amb l’últim «sopar alfa» (unes trobades que va idear l’exbisbe) i també la baixada als inferns de Novell. «Es podrà veure el calvari particular de Xavier Novell una vegada té aquesta crisi profunda i de debat intern», manifesta el director. També hi apareixen els pares de Novell en una escena on els truca per comunicar-los la notícia: «Els ho explica abans que a ningú, abans que a cap mitjà, abans que peti tot», expressa Albareda. Es representarà també una escena al Vaticà, on li concedeixen el permís per deixar de ser capellà. I d’altra banda, una renúncia pública de Novell als mitjans, cosa que no va arribar a fer mai.

La primera obra titulada Lo del bisbe es va estrenar el juny passat com una comèdia inspirada en la vida de Xavier Novell, arran de la seva renúncia al bisbat l’agost del 2021 i tots els actes que van prosseguir-la. Es va casar al cap de pocs mesos amb l’escriptora i psicòloga Sílvia Caballol, va començar a treballar en l’empresa de genètica porcina Semen Cardona, i va ser pare de dues nenes a principis d’abril. Aquests fets van tenir ressò mediàtic internacional.

Cinc funcions

De l’obra Lo del bisbe 4.0 se’n faran tres funcions al Teatre Comarcal de Solsona aquesta Festa Major i dues més el cap de setmana següent: aquest dimecres dia 7 a les 22.30 h; dissabte 10 a les 22 h; diumenge 11 a les 18 h; dissabte 17 a les 22 h i diumenge 18 a les 18 h. Les entrades es poden adquirir al web de Turisme Solsonès. Si no s’exhaureixen se’n posaran a la venda a taquilla una hora abans de cada funció.