Diumenge al matí, prop d’un centenar de persones van perdre la por al fang acumulat els últims dies i van participar a la caminada i la pedalada de Solsona a Lladurs, organitzada en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat. L’itinerari, de més de vuit quilòmetres a peu i de 25 per als ciclistes, va incloure tres parades per familiaritzar-se amb el funcionament d’una part de les instal·lacions de la xarxa municipal d’aigua de la capital solsonina i amb el patrimoni que constitueixen les cambres de Llera i la creu de la Contrella (o Encontrella), declarada bé cultural d’interès local de Lladurs. 

Als decantadors de Llera, l’operari municipal Josep Isanta va explicar les principals característiques de les captacions d’aigua de Solsona. Ester Vila, guia de Solsona Experience i veïna de Lladurs, també va comentar la història i les curiositats de les balmes de les cambres de Llera, de 70 metres de llarg i d’origen prehistòric –utilitzades com a refugi al llarg de la història, fins i tot pels emboscats durant la guerra civil–, i de la creu de la Contrella, situada en un punt estratègic del camí ral de Solsona a Sant Llorenç de Morunys. L’activitat va acabar-se a l’escola de Lladurs amb un avituallament i el servei de bus de tornada. 

Aquesta iniciativa, organitzada pels ajuntaments de Solsona i Lladurs i el Consell Comarcal del Solsonès amb la col·laboració del Centre Excursionista del Solsonès i els Amics de la Bici, té per finalitat fomentar els desplaçaments sostenibles i saludables que, alhora, propicien el retrobament i la descoberta del patrimoni cultural i natural de l’entorn.