El proper diumenge dia 16 d’octubre, a partir de les onze del matí, Castellar de la Ribera acollirà les tretzenes jornades de Sant Galderic. La festa en honor a la pagesia catalana començarà a partir de les onze amb la missa en honor al Sant. Una hora més tard, a les dotze, s’oferirà una visita guiada al Museu escola rural de Castellar de la Ribera. Posteriorment, els assistents podran gaudir d’un tast de productes locals juntament amb l’actuació de la cantautora Gemm Sol.

L’edició d’enguany de les jornades de Sant Galderic tindrà continuïtat el dissabte dia 22 d’octubre, a les set de la tarda, la biblioteca Carles Morató de Solsona, amb la presentació del llibre "Àpats. Art i la cultura de menjar i beure a Catalunya" d’Alba Sunyer i Clara Antúnez, presentació amb la qual les jornades d’enguany es donaran per tancades.

L’octubre del 2009 Òmnium Cultural del Solsonès va impulsar les primeres Jornades de Sant Galderic i a partir del 2014, el Consell Comarcal del Solsonès va proposar portar a terme un recorregut itinerant de la festa per la comarca traslladant-la a diversos punts del Solsonès i així difondre en la cultura popular la tradició del sant per diversos racons de la comarca.

Galderic fou un pagès occità nascut a Vilavella – Rosselló – cap al 820, que defensà els drets dels pagesos davant dels abusos dels senyors. Després de la seva mort fou canonitzat i declarat patró de la pagesia occitana i, posteriorment, de la catalana. Sant Galderic va ser enterrat al monestir de Sant Martí del Canigó. Durant la invasió francesa de 1654 les relíquies del sant van ser traslladades del Canigó a Barcelona. Avui descansen a la catedral de Perpinyà.