La recerca del mossèn Xavier Castelló, de 78 anys d'edat, continua en marxa però sense èxit. Més de 48 hores després de la seva desaparició als voltants del santuari de la Mare de Déu de Lord, a Sant Llorenç de Morunys, el dispositiu de recerca de Bombers i Mossos no troba cap indici que pugui ajudar a localitzar Castelló, que ja hauria passat dues nits al ras des de dijous amb temperatures que han rondat els 4 graus durant la nit i també amb pluja durant la nit de dijous a divendres. Ara hi ha 13 dotacions del cos de Bombers que continuen fent recerca a l'entorn de la mola del santuari.

Des de l'avís als serveis d'emergència fins ahir a la nit, el dispositiu de recerca havia rastrejat una àrea de 1.725 hectàrees, posant el focus en la mola del santuari i els cingles del voltant. Els cossos de seguretat han fet un ampli dispositiu durant les últimes hores que en ocasiona ha arribat a tenir gairebé una vintena de dotacions terrestres durant el dia, helicòpters, drons i la unitat de recerca canina, protagonista durant la jornada de divendres. En aquest sentit, ahir al matí els Bombers van recollir una peça de roba de Xavier Castelló al seminari de Solsona i el grup caní de recerca la va utilitzar per intentar trobar-ne el rastre. L'operatiu va començar a les 6.33 h. Passades les 3 del la tarda un dels gossos va trobat un rastre que portava fins a la zona d'aparcament del santuari. A més, els gossos també van assenyalar indrets propers al nucli de Sant Llorenç de Morunys, i per això la recerca també s'ha focalitzat en el poble i les finques del seu entorn.

La coordinació de recerca a Sant Llorenç BOMBERS DE LA GENERALITAT

En la recerca també hi han col·laborat familiars de Xavier Castelló i el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, es va dirigir al punt de trobada del dispositiu per interessar-se per la recerca del capellà de la seva diòcesi.

Els Mossos han demanat col·laboració ciutadana per trobar-lo. Xavier Castelló fa 1,65 metres d'alçada, té el cabell blanc i és de complexió forta. Quan va desaparèixer duia una jaqueta beix, pantalons clars i sabates de color blanc. Alerten que podria estar desorientat.

L'home resideix actualment al seminari de la capital del Solsonès i aquest dijous va anar a passar el dia al santuari de la Mare de Déu de Lord, al terme de Sant Llorenç de Morunys. Castelló va ser rector de Berga a l'inici del segle i d'altres parròquies com Balsareny, Navàs o Súria, entre altres. A aquesta última, de fet, va ser el darrer capellà destinat explícitament al barri de Salipota entre el 1983 i el 1987.

Una peça de roba per ajudar a seguir el rastre

El matí de divendres, els Bombers van recollir una peça de roba de Xavier Castelló al seminari de Solsona i el grup caní de recerca la va utilitzar per intentar trobar-ne el rastre. A les 2 del migdia d'ahir treballaven en la recerca 15 dotacions dels Bombers però l'helicòpter no es va enlairar per les condicions meteorològiques. Passades les 3 de la tarda, però, un dels gossos va trobar un rastre que portava fins a la zona d'aparcament del santuari. Es va activar l'helicòpter però la recerca finalment no va tenir èxit i aquest indici no va tenir més recorregut.

El cos de seguretat va desaconsellar dijous la participació dels veïns dels municipis de la Vall de Lord degut a la complexitat de la zona i de la meteorologia. De fet, a 2/4 de 10 de la nit de dijous a divendres la temperatura a la Vall de Lord era inferior als 10 graus i la mínima a Sant Llorenç de Morunys va baixar fins als 4 graus durant la matinada. A més, durant la nit va ploure fort. Ahir al migdia, però, l'ADF Vall de Lord va informar que els Bombers havien demanat suport d'unes 15 persones ben equipades per tal de col·laborar amb la recerca i durant el cap de setmana també hi ha la col·laboració de diversos voluntaris en el dispositiu de recerca.

La coordinació de la recerca a Sant Llorenç BOMBERS DE LA GENERALITAT

Fonts del santuari expliquen a Regió7 que Castelló és una persona que li agrada sortir a caminar però que no era habitual que pugés al santuari ja que viu a Solsona. En aquesta ocasió, però, el vicari general del bisbat, Marc Majà, va pujar al santuari i el mossèn Castelló va decidir acompanyar-lo. Els dos van arribar al voltant de 2/4 de 12 del matí i el mossèn va decidir anar a fer un volt per la zona. En veure que a 2/4 d'1 no havia anat a resar el rosari i que tampoc apareixia per dinar, els residents al santuari van fer una primera recerca per la mola però no el van trobar. Llavors van anar amb cotxe fins a Sant Llorenç de Morunys per veure si el trobaven a la carretera, a algun bar o pel poble però no van tenir èxit. Va ser llavors quan el consistori piteu va avisar els serveis d'emergència i es va engegar el dispositiu de recerca.

El cos de Bombers va activar un dispositiu de recerca amb un equip de rescat del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) i també un helicòpter per mirar de localitzar-lo, però quan es va fer fosc es va haver de retirar el suport aeri. Tot i això, durant el vespre una desena de dotacions dels Bombers van continuar fent la recerca del mossèn al voltant de la mola on hi ha el santuari. Es tracta d'una zona amb alguns indrets abruptes i de difícil accés que dificulten l'operatiu de recerca.