Llobera impulsa un projecte de rehabilitació a la torre de Peracamps per fer-la visitable

L’Ajuntament obre la licitació per les obres que permetran consolidar la part superior i construir una estructura metàl·lica amb escales a l’interior

La torre de Peracamps conserva dret el mur de ponent

La torre de Peracamps conserva dret el mur de ponent / AJUNTAMENT DE LLOBERA

Laura Serrat

Laura Serrat

Llobera iniciarà els treballs de restauració de la torre de defensa de Peracamps. L'any passat l'Ajuntament va adquirir la propietat d'aquest monument, que formava part d'una antiga fortificació defensiva del segle XI, amb l'objectiu de revertir el seu deteriorament i impulsar un treball de rehabilitació. Ara, el consistori ha tret a licitació un projecte d'obres per consolidar la part superior de la torre, que es troba malmesa, i habilitar una estructura metàl·lica amb escales a l'interior per pujar fins al capdamunt de la torre.

La torre, situada al nord-oest del terme municipal de Llobera, era una de les construccions de defensa de la frontera entre els comtats catalans i l'al-Àndalus, del qual només se'n conserva la part de ponent, mentre que de les altres en queden les restes. El seu estat enrunat s’explica en la major part per la destrucció d’una part de la seva estructura en la guerra de Successió i per la falta de manteniment durant els darrers temps.

Davant de la falta de conservació, l'Ajuntament va arribar a un acord de cessió gratuïta amb la persona que era propietària del monument amb el compromís de buscar el finançament necessari per restaurar la torre. En aquests moments, el municipi compta amb una subvenció de 193.000 euros del Departament de Cultura que permetrà posar en marxa les obres. L'alcalde de Llobera, Joan Vendrell, destaca que la primera fase se centrarà a reforçar la part superior, que presenta risc de despreniments, i a construir una estructura metàl·lica amb escales a l'interior per tal de possibilitar l'accés fins a dalt de tot de la torre.

El batlle comenta que, posteriorment a les obres de la part superior de la torre, s'estudiarà la possibilitat de reforçar els murs de la part inferior. La idea del consistori és consolidar el conjunt del monument per fer-lo visitable. En aquest sentit, Vendrell apunta que es podria plantejar un projecte turístic que lligui la història de la torre de Peracamps amb altres monuments de la vora com la torre d'Ardèvol o la de Vallferosa.

Subscriu-te per seguir llegint