Els cadàvers dels animals procedents del Zoo del Pirineu serviran a la ciència

El refugi de fauna salvatge, situat a Odèn, signa un conveni amb l’Institut de Paleoecologia Humana

Visita de la doctora Palmira Saladié al Zoo del Pirineu

Visita de la doctora Palmira Saladié al Zoo del Pirineu / ARXIU PARTICULAR

Redacció

Els cadàvers dels animals procedents del Zoo del Pirineu, un refugi de fauna salvatge situat al municipi d'Odèn, es destinaran a la recerca científica. La directora de la fundació solsonina, Stanislava Kuspertova, i el director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), Robert Sala Ramos, han signat un conveni de col·laboració per impulsar activitats de recerca i socialització del coneixement.

La signatura d’aquest conveni marc formalitza una col·laboració pels pròxims quatre anys amb l’objectiu de fomentar el desenvolupament de línies de cooperació entre ambdues institucions, sigui en forma d’intercanvi de coneixements científics o tècnics, de formació, d’assessorament científic, projectes de recerca, accions de divulgació o altres activitats derivades dels camps de la zooarqueologia i la tafonomia, així com el desenvolupament d’accions que siguin d’interès comú.

D’entre tot aquest conjunt d’accions que es té previst desenvolupar, en destaca la cessió de cadàvers i parts esquelètiques per a la seva incorporació a la col·lecció de referència osteològica de l’IPHES-CERCA, la qual serveix com a ajut per a la determinació de les restes arqueològiques i paleontològiques dels jaciments en els quals treballa el centre. La doctora Palmira Saladié i el doctor Antonio Rodríguez-Hidalgo, com a responsables del Laboratori de Zooarqueologia i de la Col·lecció osteològica de referència, coordinaran aquestes activitats de recerca.

La Fundació Zoo del Pirineu és un centre destinat a l’educació ambiental, conservació i protecció dels animals, ubicat al Solsonès. A més, pròximament, també esdevindrà un centre de primers auxilis pels animals protegits, gràcies a l'acord del centre amb la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural per oferir aquest servei que permetrà atendre els animals salvatges que hagin resultat ferits.

L'objectiu és que el centre de rescat es posi en marxa a partir de la primavera, "que és quan comença la temporada de cria i hi ha més rescats", assenyala Kuspertova. Durant els pròxims mesos, el refugi prepararà les seves instal·lacions per proporcionar un espai on portar els animals ferits. La previsió és que les aus rapinyaires concentrin la majoria d'atencions, "ja que a hores d'ara ja hi havia persones que les portaven, però no estàvem autoritzats per atendre animals protegits". A partir d'ara, podran oferir una primera atenció als animals fins a derivar-los a un centre de recuperació de la Generalitat per tal que puguin retornar a l'entorn silvestre. "Si el seu retorn no és possible, es valorarà la possibilitat que es quedin al centre", apunta Kuspertova.

La directora confia que la creació del centre de primers auxilis ajudi a difondre la tasca del Zoo del Pirineu al conjunt de la comarca. Des de la seva fundació l'any 2014, el refugi ofereix una nova llar als animals que la necessiten per sobreviure i vetlla per la seva recuperació i reintroducció a l'entorn silvestre. "L'única font d'ingressos del centre són les entrades dels visitants", apunta la directora, que explica que l'estiu passat van viure una davallada notable de públic a causa de les altes temperatures. La manca d'ingressos va fer perillar el futur del centre, "però afortunadament a la tardor vam tornar a recuperar les visites". Kuspertova destaca que aquest any potenciaran la mirada pedagògica del refugi amb un nou curs de rehabilitació d'animals salvatges adreçat a estudiants i auxiliars de veterinària.