El Consell Comarcal del Solsonès impulsa una campanya de sensibilització a les xarxes socials pel bon tracte de les persones grans

L'ens comarcal publicarà els pròxims dilluns material dibuixat pel ninotaire solsoní Mia per conscienciar sobre com millorar les relacions amb la gent gran

El Consell Comarcal impulsa una campanya de sensibilització per fomentar el bon tracte de les persones grans

El Consell Comarcal impulsa una campanya de sensibilització per fomentar el bon tracte de les persones grans / PIXABAY

Redacció

El Consell Comarcal del Solsonès publicarà el material Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans, que vol posar un focus per sensibilitzar les persones que treballen en l’àmbit social i de salut sobre diferents situacions en les quals podria quedar compromès el bon tracte a les persones grans i que sovint poden passar per alt.

Vinyetes de còmic amb situacions quotidianes en la relació entre els serveis socials i de salut i les persones ateses són l’eix troncal del material Ens comprometem amb el bon tracte a les persones grans. L’objectiu és sensibilitzar els professionals de l’àmbit social i de la salut perquè es replantegin la manera en què es comuniquen amb un sector important de la població que de vegades tracten de manera poc respectuosa, infantilitzada o sense tenir-ne en compte les necessitats reals.

Una de les vinyetes del ninotaire solsoní Mia

Una de les vinyetes del ninotaire solsoní Mia / CONSELL COMARCAL

El material presentat recull imatges en forma de còmic que representen situacions en centres de salut o de benestar social en les que el bon tracte es veu compromès. Aquestes imatges s’acompanyen dels principis del bon tracte a les persones grans, entre els quals es contemplen saber reconèixer la singularitat de l'altre; comunicar-se d'una forma respectuosa; acompanyar en aquelles situacions que comprometen el benestar de la persona; utilitzar un llenguatge comprensible i entenedor per a la persona; respectar l'autonomia i la participació d'acord amb les preferències i interessos de la persona; assegurar el dret a la intimitat; i valorar l'escolta comprensiva i la creació d'un vincle de confiança.

 El 2017, arran de la formació dels consells consultius i de coordinació de Salut Pública a tota Catalunya, que apleguen els diferents departaments de la Generalitat que hi ha al territori, diputacions, proveïdors de salut, consells comarcals, els principals municipis de cada regió sanitària, col·legis professionals i universitats, es va veure la necessitat de treballar en una sèrie de temes que preocupaven, entre els quals l’envelliment de la població. Fruit d’aquesta anàlisi, a la Catalunya Central, el Consell va encarregar la constitució de la Comissió d’Envelliment actiu i saludable.

Així doncs, avui s’inicia la primera publicació que pretén millorar l’atenció al col·lectiu de la gent gran a partir d’aquestes vinyetes, a fi que rebin un merescut bon tracte i fugir d’alguns dels estereotips que sovint són víctimes.