Solsona instal·la plaques solars d'ús compartit a la coberta de la Sala Polivalent

Els excedents s'abocaran a la xarxa de distribució elèctrica per donar servei a altres equipaments municipals, com ara l'escola Setelsis o el Casal Cultural

La teulada de la Sala Polivalent de Solsona quedarà coberta amb més de 400 plaques solars

La teulada de la Sala Polivalent de Solsona quedarà coberta amb més de 400 plaques solars / ARXIU PARTICULAR

Laura Serrat

Laura Serrat

El projecte per destinar la coberta de la Sala Polivalent de Solsona a la generació d'energia solar aviat serà realitat. L'Ajuntament ha començat les obres per instal·lar plaques fotovoltaiques a la teulada de l'edifici, amb la previsió de culminar-les abans que comenci l'estiu. La idea és que la instal·lació doni servei al mateix emplaçament, però també a altres equipaments municipals, com ara l'escola bressol Els Petits Gegants, l'escola Setelsis, el Casal de Cultura i Joventut o l'Escola Municipal de Música, i generar un estalvi en la factura energètica municipal.

L'encariment del preu de l'electricitat va portar l'Ajuntament a plantejar la possibilitat de reduir la despesa energètica amb una aposta per les energies renovables. Així, a finals de l'any passat es va treure a concurs la instal·lació fotovoltaica d'autoconsum i autoconsum compartit a la Sala Polivalent, una obra que finalment s'ha adjudicat a l'empresa Manteniment i Operació de Infraestructures, Modi S.L., per un import de 182.509,45 euros (amb IVA inclòs).

L'enginyer tècnic municipal, Ramon Besora, explica que, en aquests moments, els operaris estan treballant en la instal·lació de les 433 plaques fotovoltaiques d'un total de 180 quilowatts en la superfície de la coberta, d'uns 1.200 metres quadrats. Posteriorment, s'iniciarà el procediment per a la connexió elèctrica dels panells solars, amb la perspectiva d'acabar el gros de l'obra a finals de juny, "sempre que el temps ens respecti", assenyala Besora.

L'enginyer també posa en relleu que la instal·lació s'ha dissenyat de manera que es pugui aprofitar el màxim d'energia elèctrica generada de forma renovable, abocant els excedents a la xarxa municipal per poder fer un autoconsum compartit amb compensació. Besora concreta que l'electricitat generada que no es consumeixi a la Sala Polivalent es repartirà percentualment en diferents edificis municipals, "prioritzant els que tinguin un consum més elevat en horari diürn, com ara la casa consistorial".

De fet, l'enginyer assenyala que, en el plantejament inicial del projecte, es va dur a terme un estudi per tal de valorar en quin equipament seria més eficient la instal·lació de plaques solars per reduir la despesa energètica municipal. "La Sala Polivalent va sortir com l'equipament més idoni, per la seva orientació favorable al sol i la dimensió de la seva coberta, on s'instal·laran més de 400 panells solars que donaran servei a altres edificis municipals que es trobin en un radi inferior als 2.000 metres de la instal·lació principal", explica.

Una vegada la instal·lació estigui en marxa, el consistori preveu poder reduir el consum energètic de la Sala Polivalent, així com de la resta d’edificis municipals, tenint en compte l’encariment del preu de l’electricitat que s’ha registrat en el darrer any. En aquest sentit, Besora fa notar que, malgrat que els edificis beneficiats no funcionaran al 100% amb energia solar, la instal·lació permetrà fer un pas endavant per tenir uns equipaments "més autònoms i competitius".

El projecte s’engloba dins d’altres actuacions que el consistori solsoní ha impulsat en el darrer any per aconseguir un estalvi energètic, com ara la renovació de l’enllumenat de l’edifici de l’Ajuntament, substituint les làmpades halògenes i fluorescents per llums led. De fet, l'enginyer apunta que en els pròxims mesos estudiaran la instal·lació de plaques solars en altres edificis solsonins, com ara el magatzem municipal, «per avançar cap a un consum energètic més eficient i sostenible».

Subscriu-te per seguir llegint