Francesc Riu (Sant Llorenç de Morunys, 1981) revalida el seu títol com a alcalde aquest 2023. La formació Piteus per Sant Llorenç, grup comarcal vinculat a ERC, governarà al municipi, amb majoria absoluta, durant els pròxims quatre anys.

Com valores els primers quatre anys com a alcalde?

En part ha sigut complicat pel tema de la covid. Però tot i això hem pogut fer moltes coses, crec que el poble ha avançat. Per tant, els valoro molt positivament. Crec que quatre anys són justos per a poder tirar endavant projectes, queden coses a mig fer. En canvi, amb vuit anys, es poden arribar a veure acabades.

En el pla de govern mencioneu apostar per la transició energètica a través de la instal·lació de plaques solars. Com va el projecte?

Justament ara ens han acceptat unes subvencions de l’ICAEN de la Generalitat i les destinarem a col·locar plaques amb bateries a l’Ajuntament i al Poliesportiu durant aquest any i el que ve. També volem tirar endavant un estudi per veure si és viable intentar fer anar la zona esportiva i escolar amb biomassa.

Quines iniciatives del nou mandat aniran dirigides al desenvolupament econòmic de la Vall?

A finals d’agost tenim pendent una reunió amb tots els pobles de la Vall on parlarem del Pla de Desenvolupament econòmic. Teníem pendent executar una primera fase de polígon industrial i estem a punt de tancar un acord per començar a crear-lo.

En l’anterior mandat es va parlar de la construcció d’un nou edifici institut escola pel municipi. En quin punt es troba?

És un tema que fa temps que parlem amb la Generalitat. Fa poc hem aconseguit que passés de ser escola a ser institut escola. Saben que l’edifici actual té aluminosi i que tenim espais cedits. És una demanda que s’ha d’intensificar i ens hi hem d’involucrar tots, nosaltres i l’AFA, perquè pugui acabar sent una realitat.

Últimament, esteu compartint a través de les xarxes del consistori una campanya sobre les mascotes que orinen i embruten la zona del nucli antic. Com enfronteu aquesta problemàtica?

Molta gent ve a la muntanya amb la mascota i molta gent del poble en té. Tothom acostuma a passejar-lo per dins el poble i no netegen i això acaba fent malbé l’espai urbà. La nostra campanya busca visibilitzar aquest fet i donar valor a l’entorn on estem, ple de possibilitats i accessos a la natura. Sant Llorenç està ple de rutes, camins i zones verdes on el gos segur que estarà millor que passejant entre la gent.

Sant Llorenç acull cada any dues fires molt conegudes, la Fira dels Ous d’Euga i la Fira medieval del Drap Piteu. Quin pes tenen a la vila?

Tenen molta importància. Al municipi hi ha un turisme molt estacional i les fires ens permeten tenir visitants en caps de setmana on normalment no hi hauria moviment al poble.

Quina serà la premissa del nou mandat?

Treballar per la gent del poble, sobretot pels que hi viuen tot l’any. Donar les mateixes possibilitats a una persona que viu a Sant Llorenç que a una persona que viu en una ciutat. Hem creat una zona esportiva amb tots els serveis que els ciutadans mereixen.