Jordi Selga repeteix com a alcalde de Guixers en la legislatura 2023-2027. Va esdevenir alcalde per primera vegada a partir de les eleccions municipals de fa quatre anys, l’any 2019, sota el paraigües de Junts per Catalunya, igual que aquest any. Selga ha compartit que s’ha sentit molt valorat durant el mandat anterior i que està agraït tant amb el seu equip com amb el conjunt d’habitants del poble de Guixers.
Com valora els primers quatre anys com a alcalde de Guixers?
Ha estat una experiència molt positiva el fet de poder contribuïr a la millora de la societat, en concret del municipi. Ha sigut molt enriquidor i estic molt agraït per l’oportunitat que se m’ha donat.
Quins són els projectes prioritaris del nou mandat?
La prioritat d’aquests moments és iniciar la recollida selectiva dels municipis de la Vall de Lord. Això és el més urgent que tenim sobre la taula, ho hauríem d’engegar de seguida. Per altra banda, també busquem treballar pel repoblament del municipi. Hem començat un registre de masies que es poden destinar al lloguer i estem pendents de la resolució d’uns quants ajuts de la Diputació de Lleida que serviran per rehabilitar-les.
Quins canvis es volen fer respecte a la recollida selectiva?
Serà un projecte conjunt amb els tres municipis de la Vall de Lord, Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra i Guixers. En concret al nostre poble es planteja mantenir el sistema de porta a porta de baixa freqüència que tenim a la zona de Vilamantells. A la resta de nuclis disseminats farem tres illes tancades que aniran codificades amb una clau per a cada veí, no com ara, que són obertes.
Una de les iniciatives de l’anterior mandat va ser la creació de l’Associació Forestal de la Vall de Lord. Com es planteja la gestió forestal d’aquesta legislatura?
Estem implicats molt activament en la gestió que es fa dels boscos públics i privats. L’antiga gestió era força perjudicial pels nostres boscos. Consistia a extreure tots els pins rectes del bosc, la fusta bona, per comercialitzar-la. Així el bosc quedava orfe d’arbres bons. La nova gestió forestal s’enfoca a treure l’arbre dolent, l’arbre tort, que no té una finalitat econòmica o comercial, per destinar-lo a la biomassa, així convertim la matèria orgànica que no fem servir en una font d’energia. També es treu algun arbre bo perquè el balanç econòmic sigui positiu, però ja no és la finalitat principal.
Quins beneficis té aquest nou model de gestió?
Es guanyen espais de pastura i es recupera aigua blava. Com més massa forestal hi ha, menys aigua blava es manté, perquè la vegetació se la beu. També es creen llocs de treball, es genera biodiversitat i un seguit de conseqüències molt positives pel conjunt del municipi.
En alguna entrevista ha comentat que una de les iniciatives que es volien dur a terme era la construcció d’un camí per a vianants per accedir fins a l’església de Vilamantells. Encara és vigent?
És un projecte que encara no hem presentat, però fa temps que és una demanda molt recurrent en el territori. Es tracta d’un lloc molt bonic perquè hi ha l’ermita romànica de Sant Serni de Vilamantells. Hi ha molt trànsit de persones que la visiten i passegen pel camí públic que hi ha, que alhora està molt transitat per vehicles. Volem crear una zona per als vianants separada per garantir la seguretat de qui vulgui visitar-ho caminant.
Per acabar, hi haurà algun canvi significatiu en la gestió del nou mandat respecte de l’anterior?
El lema de la nova legislatura és el mateix que el de la passada: donar compte de totes les nostres actuacions i esforçar-nos per oferir la màxima transparència. Tot i ser un ajuntament petit ens esforcem per estar oberts i compartir tot el que fem. Els nostres plens es poden seguir en directe a través de les xarxes i també es poden recuperar posteriorment. A part d’això, volem enfocar-nos en pensar iniciatives per millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Guixers i fer avançar el poble.