L’Ajuntament de Solsona vol regular els habitatges d’ús turístic (HUT) i les llars compartides. Per això en el ple d’aquest dijous, dia 28, a dos quarts de vuit del vespre, es votarà l’aprovació inicial de la modificació puntual del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) i, simultàniament, la suspensió de l’atorgament de llicències en aquest sentit durant el termini d’un any. Són dues de les qüestions principals de l’ordre del dia de la primera sessió plenària després del parèntesi estival.

L’equip de govern proposa incorporar una disposició addicional al POUM per evitar la proliferació de pisos turístics, després d’estimar en més d’una quarantena el volum de llicències i en prop de 150 el de places, i llars compartides. Els darrers cinc anys les places d’allotjaments turístics ha augmentat exclusivament en aquesta modalitat, amb una concentració especial al nucli antic, on gairebé el 7 per cent de les places residencials són d’aquest ús. Per contra, Solsona és un dels municipis declarats com a zona de mercat residencial tensionat per part de la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat.

Per aquests motius, des de la regidoria d’Habitatge es considera bàsic establir una limitació urbanística advocant per un model de ciutat equilibrat i que no vagi en detriment del dret a l’habitatge a causa de l’alteració dels preus del lloguer. D’acord amb aquesta regulació, el ple votarà la suspensió de l’atorgament de llicències d’HUT i llars compartides a tot el municipi pel termini d’un any.

Noves subvencions per reformar habitatges buits

Encara en l’àmbit d’habitatge, l’ordre del dia del ple inclou la modificació de les bases aprovades fa dos anys per a l’atorgament de subvencions a propietaris de pisos buits que facin obres de reforma per destinar-los a lloguer social. El consistori tornarà a convocar la línia d’ajuts per mobilitzar el parc privat d’habitatges desocupats a través de la borsa municipal a un preu assequible. Es concedirà un 50% de la despesa amb un màxim de 6.000 euros per pis. L’any passat es van concedir set subvencions.

D’altra banda, tal com li pertoca de fer anualment, la corporació ha de ratificar l’acord de la Junta de Govern Local sobre les festes locals per al 2024. A diferència del que es feia fins ara, es proposa establir una de les festes laborals de caràcter local el dilluns de Carnaval, que serà el 12 de febrer, i mantenir l’altra el 9 de setembre, per Festa Major, en lloc de concentrar els dos dies del calendari per aquesta darrera celebració.

Romanent de tresoreria per a inversions

Entre altres punts, l’executiu local també porta al plenari l’aprovació inicial d’una modificació de crèdit del pressupost per un import total de 293.431 euros. Bàsicament es vol destinar romanent de tresoreria a millores en l’eficiència energètica de l’enllumenat públic i en equipaments municipals, a la compra de mobiliari per a la nova comissaria de la Policia Local, al condicionament d’algunes instal·lacions de lleure i al finançament d’interessos de préstecs, entre d’altres.

Així mateix, el grup municipal de Junts presenta una moció de suport a l’exconseller Miquel Buch i el sergent Lluís Escolà arran de la sentència de l’Audiència de Barcelona que els condemna a penes de presó i d’inhabilitació. El text denuncia la persecució judicial de l’independentisme i exigeix l’aprovació immediata d’una llei d’amnistia.