Els EuroSkills, el campionat de formació professional de referència a escala europea, va tenir enguany representació solsonina. Els exalumnes de l'Escola Agrària del Solsonès Albert Prat i Albert Casas van viatjar a principis de setembre fins a Polònia, a la ciutat de Gdańsk, on va tenir lloc el concurs des del dimarts 5 fins al divendres 8 de setembre, per competir conjuntament en l'especialitat de Jardineria Paisatgística, en unes proves en què van posar en pràctica les tècniques apreses a l'escola.

Prat i Casas van posar en pràctica els coneixements adquirits en l'àmbit de la jardineria al llarg de dos anys de formació a l'Escola Agrària del Solsonès a través del cicle formatiu de grau superior de Paisatgisme i Medi Rural. En la seva especialitat, una de les categories de la competició que integra més aptituds, es va exigir als participants gran destresa en l'ús d'eines i materials que intervenen en els treballs de construcció i la conservació de jardins, així com la capacitat de visualitzar els dissenys a la realitat.

Pel que fa a l'execució del projecte, els exalumnes de Paisatgisme van realitzar fins al darrer detall un espai enjardinat de forma simultània i amb les mateixes condicions que els seus adversaris. El muntatge, de 30 m2 , requeria des d'un concepte original i disseny fins a la construcció, el paisatgisme i la plantació. La instal·lació final incorporava una passarel·la de fusta, un pont i un estany, així com diverses jardineres embellides amb plantes silvestres, entre d'altres.

La recta final va ser d'allò més trepidant, gràcies, en part, a l'elevat nombre d'espectadors que van assistir al certamen. Malgrat no atènyer una posició destacable en el rànquing, els aspirants catalans estan convençuts de la feina feta i consideren que és un privilegi haver format part d'un campionat d'aquesta envergadura. "És un orgull molt gran tenir alumnat capaç d'aconseguir fites d'aquest nivell i des de l'Escola estem molt satisfets d'haver-los pogut acompanyar en tot el procés", expressa Dani Tarrés, professor de l'Escola Agrària del Solsonès i entrenador i acompanyant d'ambdós concursants.

Aquesta no era la primera cita en què la parella d'exestudiants de l'Escola Agrària competia colze a colze en un concurs dedicat a les habilitats professionals. De fet, l'arribada als EuroSkills ve precedida pel triomf a les convocatòries regional i nacional. Casas i Prat van assolir la primera posició a l'edició 2020 del CatSkills, celebrada a Sant Boi de Llobregat, victòria que els va catapultar l'any 2022 a l'SpainSkills. En aquest cas, els representants del centre solsonenc van fer-se mereixedors de la medalla d'argent. Amb tot, l'Escola Agrària del Solsonès ha rebut el suport de les empreses comarcals Comercial Forestal del Solsonès i ADN Interlaboral.

Els EuroSkills Gdańsk 2023 conformen la vuitena entrega dels Euroskills Competition, el major esdeveniment biennal de formació professional i excel·lència en habilitats a Europa, que enguany va reunir prop de 600 joves menors de 25 anys de 32 països. Col·laboren en l'organització del certamen la Poland’s Foundation For The Development Of The Education System (FRSE), WorldSkills Poland, WorldSkills Europe, la ciutat de Gdańsk i AmberExpo.