L’associació Sol del Solsonès amplia la seva oferta de serveis per a les persones amb problemes de salut mental o d’addiccions i per a les seves famílies amb l’obertura del centre Un Raig de Sol que, d’aquí a un any i mig, hauria d’acollir una comunitat terapèutica a la Font de Goters (Navès). Mentrestant, ha començat a treballar per «donar acompanyament a les famílies, realitzar tallers i oferir-los atenció psicològica», explica a Regió7 la psicòloga del centre, Lucía García.

La coordinadora de Sol del Solsonès, Isabel Verdejo Melero, explica que va detectar «la necessitat de generar aquest recurs perquè hi ha moltes persones en llista d’espera i no en teníem cap a prop». A l’associació treballen amb persones que «ja han sortit de l’addicció i que estan estables», diu Verdejo, «però n’hi ha que pateixen recaigudes o que volen superar una addicció i no disposen a la zona del Solsonès del recurs que representa una comunitat terapèutica».

Sol del Solsonès confia poder tenir-la a punt a partir de la primera meitat del 2025. Aquest desembre haurien de començar a construir-ne les habitacions. Tindrà una capacitat per a 21 persones. Tot i que el centre encara no està obert, la psicòloga Lucía García hi atén les famílies tres dies la setmana. Un cop estigui en funcionament, «la comunitat serà un espai que permetrà a les persones recuperar-se durant una estada de 6 mesos», explica García. «Hi trobaran suport emocional i ajuda per reconduir la seva vida acabada la desintoxicació». Hi haurà un equip multidisciplinari amb un psicòleg, un psiquiatre i un infermer.

Sol del Solsonès és una associació amb 21 anys d’experiència. Des del juliol, és una entitat concertada com a entitat proveïdora del sistema català de serveis socials de Catalunya. La seva coordinadora explica que en el transcurs dels anys ha notat que «hi ha molta més facilitat per demanar ajuda» perquè la gent «ha agafat més consciència i sap on ha d’anar a demanar ajuda». També destaca que «abans hi venien molts més homes que no pas dones, però això ha canviat i n’estem contents». Verdejo explica que «hem acollit molta demanda, però hi ha moltes persones amb problemes de salut mental i addicions a les llistes d’espera». Per això reclama que s’hi destinin «molts més recursos».