La Cooperativa Raiels ha dissenyat una guia pedagògica per apropar la realitat dels productors de la poma de muntanya del Solsonès als infants. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, en el marc del projecte «Producte d’aquí», que pretén «generar reflexions sobre conceptes com els productes locals, la proximitat, la temporalitat i el quilòmetre zero entre els alumnes de la comarca», com explica Carla Bellera, de Raiels.

La Guia Pedagògica de la Poma de Muntanya estarà a la disposició dels centres educatius del Solsonès i Cardona a partir del pròxim setembre i es podrà utilitzar per donar a conèixer el valor d’aquest producte als alumnes de 5è i 6è de primària. El material tractarà qüestions com el seu cultiu, la distribució i la comercialització, com també la difusió del seu valor econòmic i social. A més, la guia complementa els seus continguts amb una part pràctica que consistirà en visites a finques productores com la cooperativa Biolord, a la comarca del Solsonès, tastos o entrevistes amb els seus encarregats.

Segons explica Bellera, el projecte va néixer el 2020 per promoure «els sectors agroalimentaris i agroecològics, el comerç local, l’artesania del territori i la gastronomia, amb compromís amb el territori». L’any 2022 van impulsar una diagnosi als menjadors escolars del Solsonès i Cardona perquè fessin una transició cap a un model de consum que tingués més productes locals. D’aquesta manera, van començar a involucrar els infants en aquesta acció de sensibilització.

El dimarts 21 de novembre es farà la presentació d’aquesta iniciativa al Centre de Recursos Pedagògics del Solsonès i es donarà a conèixer el material. Aquesta trobada estarà destinada per al professorat de la comarca o persones interessades en l’àmbit pedagògic.

La intenció de la cooperativa és que la guia de la poma de muntanya no sigui una iniciativa aïllada, sinó que sigui la primera de moltes altres. «A poc a poc implementant noves accions i línies estratègiques, com per exemple amb aliments com la carn o lactis de proximitat», afirma Carla Bellera.