La T-Mobilitat no arribarà al Solsonès i al Berguedà aquesta tardor, com preveia la Generalitat. La instal·lació de noves màquines que puguin llegir les targetes de transport als autobusos d’arreu de Catalunya s’ajorna fins al 2024 i els ciutadans del Solsonès, el Berguedà i el Ripollès encara no podran fer ús de la T-Mobilitat, T-Jove i T-Usual com a comarques de la setena corona metropolitana.

Aquesta mesura preveu reduir fins al 40% el preu del transport públic per als usuaris de les tres comarques, tal com va assenyalar el Govern de la Generalitat en el moment que va anunciar la mesura.

El Departament de Territori de la Generalitat ha comentat que aquest retard es deu al fet que tenen dificultats tecnològiques a l’hora de poder instal·lar les màquines que s’encarregaran de poder validar els tiquets dins dels autobusos, ja que es tracta d’intervencions d’una certa complexitat.

La posada en vigor d’aquesta acció permetrà la incorporació al sistema tarifari integrat de l’ATM de Barcelona de les comarques del Solsonès, el Berguedà i el Ripollès, que, a més, afavorirà que els seus habitants menors de trenta anys disposin dels descomptes de transport per a joves.

Actualment, per exemple, els empadronats a Solsona poden comprar targetes recarregables que els permet fer deu viatges fins a Barcelona per un preu de 35 euros, és a dir, 3,5 euros el viatge. Uns preus que resulten de rebaixar-los a la meitat, ja que abans del setembre del 2022 la mateixa tarifa costava 70 euros. Les persones que no disposen d’aquesta targeta, impulsada pel Consell Comarcal del Solsonès l’any 2015, si volen viatjar de Solsona a Barcelona hauran de pagar 19,10 euros pel bitllet.

Tot i això, encara es desconeixen quines seran les tarifes dels territoris que s’engloben dins la setena corona de l’àrea metropolitana, ja que encara no està efectiva. Davant d’aquest ajornament, l’alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, ha dit que «si sumem un nou retard, i ja en són uns quants d’acumulats en més d’una dècada, això suposa un perjudici per als usuaris del transport públic de la comarca». A més, ha destacat que «des de la comarca es reivindica la integració al sistema tarifari de transport públic des de fa molts anys i continuarem lluitant perquè es faci efectiva com més aviat millor».