El CTFC rep un ajut de 250.000 euros per adquirir nous equips

La quantia serà invertida en un sistema de càmeres que obtenen imatges hiperespectrals que serà compartit amb el centre Agrotecnio

Vista del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya

Vista del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya / Arxiu Particular

Xavi Moraleda

Xavi Moraleda

El Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), juntament amb centre d’investigació Agrotecnio de Lleida, han rebut una subvenció de 250.000 euros per promoure la innovació de les infraestructures científiques i tecnològiques que utilitzen. Les dues entitats es van presentar a la convocatòria de forma conjunta i han aconseguit la qualificació màxima entre tots els candidats. Segons ha assenyalat el CTFC, amb aquesta quantia pretenen adquirir un sistema d’imatges que serà compartit entre els dos centres i que s’utilitza per obtenir fotografies hiperespectrals en condicions de baixa il·luminació, entre altres usos.

Els dos centres establerts a la província de Lleida van optar per presentar-se a aquesta convocatòria per adquirir un VNIR compacte equipat amb altres elements. Aquest aparell consta d’un sistema que s’utilitza per «obtenir imatges hiperespectrals per a la teledetecció», una tècnica a partir de la qual es poden extreure diverses dades d’una determinada superfície terrestre a través d’uns sensors que processen informació dins l’espectre electromagnètic.

El sistema també està equipat amb un LiDAR lleuger i un altre d’alta precisió amb múltiples retorns, uns aparells que, per mitjà d’un emissor làser que porta incorporat, poden determinar la distància entre el lloc on estan situats i un objecte o superfície llunyans. A més, també hi té incorporada una càmera RGB d’alta resolució.

Aquesta infraestructura té un cost de total de 245.000 euros i podrà ser utilitzada per ambdós centres en futures investigacions geogràfiques.

Noves tecnologies

Els dos centres es van presentar conjuntament a la tercera convocatòria dels ajuts CERCA GINYS, una iniciativa de la institució Centres de Recerca de Catalunya (CERCA). L’objectiu d’aquesta línia de subvencions és incentivar el desenvolupament i l’adquisició de noves infraestructures de caràcter científic i tecnològic que siguin d’ús cooperatiu entre dos o més centres que es dediquin en l’àmbit de la recerca i que formin part dels CERCA.

Cada conjunt de candidats, per tant, havia de presentar una proposta de material que voldrien adquirir i la resolució es va determinar seguint criteris com la seva singularitat, el pla de viabilitat de la infraestructura o l’impacte que s’espera que tingui.