Saltar al contingut principalSaltar al peu de pàgina

Premien un jove ramader per dissenyar la granja del futur al Solsonès

L’exestudiant igualadí de l’Escola Agrària del Solsonès Oriol Carol guanyador d’un guardó pel seu projecte de granja de porcs digitalitzada explica els futurs canvis en les rutines de la ramaderia.

L’exalumne de l’Escola Agrària del Solsonès Oriol Carol

L’exalumne de l’Escola Agrària del Solsonès Oriol Carol / Arxiu particular

Miquel Spa

Miquel Spa

Olius

La digitalització avança també en el sector ramader i les dinàmiques laborals tradicionals comencen a conviure amb les noves generacions nascudes en l’era tecnològica. Així ho ha percebut un exalumne de l’Escola Agrària del Solsonès que ha dissenyat una explotació ramadera de porcs gestionada a partir de les noves eines digitals. El treball li ha merescut un premi per part del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació,de la Generalitat.

Oriol Carol Tomàs, igualadí exalumne del Cicle Formatiu de Grau Superior de Paisatgisme i Medi Rural de l’Escola Agrària del Solsonès, ha estat reconegut amb el Premi al Millor Projecte dels CFGS en la modalitat agroalimentària pel seu treball ‘Deslletament 5.0’, una proposta que aplica tecnologia digital i automatització per gestionar una explotació porcina.

El projecte, desenvolupat durant els cursos 2023-2025, planteja el cultiu d’una setantena d’hectàrees i la creació d’una granja de deslletament amb tres mil garrins. A través de sensors i sistemes automatitzats, el model permet controlar en temps real la salut, l’alimentació i el creixement dels animals, amb l’objectiu de millorar-ne la gestió i aplicar mesures de bioseguretat davant malalties com el virus PRRS. El treball s’ha elaborat en el marc de l’assignatura de Projecte Intermodular, que integra coneixements de gestió ambiental, cultius, maquinària i administració econòmica. Carol hi ha desenvolupat un estudi de mercat, una anàlisi tècnica i econòmica i un pla financer per avaluar la viabilitat de la proposta.

Nascut i crescut en un entorn urbà, Carol, que té vint anys, ha desenvolupat per si mateix la seva afició pel món de la ramaderia. La seva mare és professora d’educació infantil i el seu pare era programador informàtic, de manera que la tendència vers la ramaderia «em prové que sempre m’han agradat els animals, l’entorn rural i el contacte directe amb la natura. M’agrada ser a l’aire lliure. També em va influir uns anys que vam viure en una masia». A l’Escola Agrària del Solsonès li ha servit «per tenir una base en aquest sector i per cada vegada tenir més eines per tirar endavant una granja, amb els seus problemes del dia a dia, sobretot amb les pràctiques».

El seu projecte ha plantejat el cultiu d’una setantena d’hectàrees i la creació d’una granja de deslletament amb tres mil garrins. Mitjançant sensors i sistemes automatitzats, el model permet controlar en temps real la salut, l’alimentació i el creixement dels animals, amb l’objectiu de millorar-ne la gestió i aplicar mesures de bioseguretat davant malalties com el virus PRRS. El treball s’ha elaborat en el marc de l’assignatura de Projecte Intermodular, que ha integrat coneixements de gestió ambiental, cultius, maquinària i administració econòmica. Carol hi ha desenvolupat un estudi de mercat, una anàlisi tècnica i econòmica i un pla financer per avaluar la viabilitat de la proposta.

Amb aquest projecte, Carol evidencia que, segons sosté, el futur de la ramaderia passa per la revolució tecnològica: «vaig pensar en un futur digitalitzat, amb sensors que ho tenen tot automatitzat; posteriorment vaig veure en què en sector porcí era una oportunitat en el deslletament en versió 5.0». En una granja digitalitzada el ramader tindrà una rutina diferent: «en una granja tradicional pots tenir més problemes de malalties, d’animals morts i, alhora, obliga el ramader a anar-hi més, sovint tres vegades al dia. Amb la digitalització, el ramader també hi haurà d’anar, però no tant perquè des de casa, amb el telèfon mòbil o l’ordinador, podrà veure càmeres i saber en tot moment els indicadors de salut, temperatura o menjar, entre d’altres. Això també li permetrà de fer altres tasques ramaderes».

La tecnologia 5.0 suposa una evolució de la 4.0 centrada en la col·laboració entre persones i màquines. Mentre que la Indústria 4.0 ha prioritzat l’automatització i l’eficiència, la 5.0 posa l’èmfasi en la cooperació entre treballadors i sistemes automatitzats per aconseguir una producció més precisa i adaptable. També integra criteris de sostenibilitat i economia circular, amb l’objectiu d’optimitzar recursos i reduir l’impacte ambiental. Carol creu que la implantació del seu projecte i en general de la digitalització al món ramader: «cada vegada està més a prop, si bé serà a mitjà i llarg termini perquè és cert que bona part del sector utilitza mètodes tradicionals».

Formació integral i sortides laborals des de l'Escola Agrària

Des de l'Escola Agrària del Solsonès han apuntat que el CFGS de Paisatgisme i Medi Rural de l’Escola Agrària del Solsonès prepara l’alumnat per programar, supervisar i realitzar operacions de producció agrària, ramadera i de gestió del paisatge amb criteris de sostenibilitat, benestar animal i seguretat alimentària. Estructurat en dos cursos, el cicle té una durada de dues mil hores, de les quals 515 corresponen a pràctiques en empreses del sector, que permeten a l’alumnat introduir-se en l’àmbit professional real. Sobre la seva experiència formativa, Carol considera que tant les pràctiques com les visites a diverses explotacions l’han ajudat a entendre el funcionament del sector i a sentir-se preparat per aplicar els coneixements en l’entorn laboral. «A més a més, he tingut la sort de poder fer les pràctiques en dues explotacions. L’una és Cal Llacuna, una granja de porcí de cicle tancat, i l’altra, l’empresa familiar Solé Serveis Agraris, a la qual he donat suport durant la campanya de la sega i en altres activitats agroramaderes», ha explicat Carol.

Tracking Pixel Contents