Educació, sobre el cas de Sallent: "No sabem per quin motiu no es va activar el protocol"

“Desconeixem si és que no es tenien les dades, si no se sabia o el centre no va valorar-ho”, diu Núria Mora, secretària de Transformació Educativa, en una entrevista a Rac1

Una unitat del SEM davant de l'institut Llobregat de Sallent

Una unitat del SEM davant de l'institut Llobregat de Sallent / Arnau Valverde

Núria León / Agències

La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha apuntat aquest dissabte en una entrevista al programa Via lliure de Rac1, que quan hi ha indicis d’assetjament escolar o d’altres problemes, els centres educatius han d’activar el protocol corresponent. Sobre el cas de les dues adolescents a Sallent ha explicat que “el que es va comunicar primer és el coneixement que l’institut no havia activat cap protocol"

La secretària afirma: "No sabem el motiu per què no es va activar aquest protocol” i ha indicat que ara s’està investigant des d'educació el per què. “El motiu pel qual no s’ha fet el desconeixem. No sabem si és que no es tenien les dades, si no se sabia o el centre no va valorar-ho”, ha afegit.

A més la secretària ha reconegut la gran preocupació que el departament té en aquest cas. “Treballarem amb el centre i detectarem quina ha estat la motivació de fer o no fer”, ha continuat Mora. Des del primer moment que es va saber, afirma, "es va activar un equip d'emergències amb rapidesa que es va desplaçar al centre per aclarir que és que havia pogut passar".

També ha volgut recordar que la víctima havia manifestat en un àmbit molt privat que volia fer un canvi de gènere, però no ho havia fet obertament a la comunitat educativa. "No se sabia en l'àmbit educatiu. No ho sabien si no l'haurien acompanyat", afirma.

Sobre si es tracta o no d'un cas d'assetjament educatiu, Mora, diu que "en cap cas descarten cap hipòtesi. Tenim tots els elements a sobre la taula". Afegeix també que ells no són els que han de jutjar això i que "col·laborem en la investigació per aclarir els fets". Mossos, per altra banda, confirma que hi havia 'bullying' en el primer atestat que han fet arribar al jutjat de Manresa. Aquesta és la idea que també referma l'entorn familiar.

A més, també ha subratllat que hi havia acompanyament de serveis socials de l’Ajuntament i estava activada l’atenció psicològica. "Les dues alumnes estaven sent ateses per Salut al seu CAP, i nosaltres haurem de parlar amb tothom", afirma. En aquest sentit, ha remarcat també que aquest tipus de casos són “multifactorials”, perquè els alumnes estan als centres educatius unes hores al dia, però també hi ha altres àmbits, com les activitats extraescolars o els telèfons mòbils.

Mora diu que la llengua no és un problema i que els instituts de Catalunya són centres acollidors. Així, la secretària, ha volgut donar resposta a les crítiques que arriben i que assenyalen la discriminació lingüística com una de les causes de l'assetjament escolar, que a escala emocional els companys haurien sotmès a les adolescents.

La secretària també ha volgut remarcar que els protocols "estan en constant revisió, L'última actualització és de finals del 2022". Tot i això, també ha afegit que s'ha de revisar si els protocols estan arribant igual a tothom.