VIOLACIÓ D'IGUALADA | Sis mesos de recerca

Després de mesos infructuosos, una denúncia per danys en un cotxe va permetre atrapar al violador d’Igualada. Els Mossos van trobar-ne la pista seguint les càmeres de seguretat del polígon on va actuar

La imatge de l’agressor en un video de la nit dels fets

La imatge de l’agressor en un video de la nit dels fets / Mossos d’Esquadra

Germán González /J. G. Albalat

Després de més de dos mesos de recerca, la policia semblava estar en un punt mort. Des que es va produir la brutal agressió a la menor de 16 anys que sortia de la discoteca Épic d’Igualada la nit de l’1 de novembre de 2021, havien intentat donar caça a un violador que va voler assassinar a la víctima després d’atacar-la salvatgement. «No havíem vist mai tant d’acarnissament en una agressió sexual», expliquen des de Mossos d’Esquadra. Per això, la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) en col·laboració amb la Unitat de Recerca de la comissaria d’Igualada de la policia catalana van prioritzar aquest cas davant les greus lesions que havia sofert la menor. Ho van batejar com cas Nit i el sospitós va passar a ser el més buscat de Catalunya.

Després de revisar diverses dotzenes de càmeres de seguretat de diversos establiments del polígon i traçar la ruta de la víctima des de la discoteca fins a l’estació de tren, únicament havien constatat la presència d’una figura, vestida de negre i amb caputxa, que la seguia en alguns trams i que resultava difícil d’identificar. Malgrat preguntar en la pròpia discoteca, a l’entorn de la menor i als pocs vigilants i camioners que estaven per la zona, no van aconseguir saber qui era.

Un nou enfocament

Tampoc va servir de molt revisar a persones amb antecedents per la zona. Fins i tot es van realitzar un parell de seguiments de possibles sospitosos, però aviat es va descobrir que tenien coartada. La situació necessitava un nou enfocament i justament el va donar un agent, destinat a una altra unitat policial, quan va suggerir ampliar el focus de les seves perquisicions.

Els agents van començar a buscar altres denúncies succeïdes a Igualada la mateixa nit i van descobrir que una d’elles havia tingut lloc en el mateix polígon en el qual estava la discoteca una estona abans. En concret, el propietari d’un cotxe havia denunciat danys en el seu vehicle presumptament provocats per un grup de joves. Amb la denúncia s’acompanyava un vídeo realitzat per un veí d’Igualada que, juntament amb altres persones, va recriminar als sospitosos la seva acció.

Eren les primeres setmanes de febrer de 2022 i en aquest moment la recerca per la brutal violació de la menor es va precipitar. En les imatges, els investigadors van descobrir a 11 presumptes sospitosos entre els quals es trobava una persona que es tapava la cara amb una caputxa, amb la mateixa roba que usava el perseguidor de la víctima hores després, tal com havien captat les càmeres de seguretat del polígon.

El primer objectiu va ser posar-li nom i cognoms i, amb l’excusa dels danys, es va identificar a la resta de participants en l’incident. Era un grup que havia sortit de botellot i havia vandalitzat el vehicle. Tots es coneixien entre ells a excepció d’un: el sospitós de la caputxa.

El rostre del sospitós

Els investigadors van aconseguir un telèfon mòbil i, gràcies a això, una identificació: Brian Raimundo Céspedes Mendieta. A partir d’aquí els agents el van localitzar en un pis al carrer de Sant Sebastià d’Igualada i van estrènyer el cèrcol. El van començar a seguir i van descobrir que tenia roba i complements, com unes sabatilles i una motxilla, que coincidien amb la de la nit de la violació. També van descobrir que tenia antecedents, ja que havia abusat sexualment de la seva germana de 7 anys, una causa que es va tramitar en els jutjats de menors de Girona, quan va arribar a Espanya procedent de Bolívia el 2014.

Arran d’aquests fets, la seva mare l’havia tret de casa. Va ser llavors quan el sospitós se’n va anar a viure a Igualada. Allí va tenir diverses relacions i una de les seves exparelles va presentar denúncies contra ell per maltractament. Els Mossos es van entrevistar amb la seva mare i amb la seva ex-xicota, els qui van acabar de perfilar a l’acusat. A més, van triangular el seu telèfon mòbil al polígon la nit del crim, ja que es va connectar a diverses antenes.

Amb aquesta informació i les imatges de les càmeres de seguretat, els investigadors estimen que l’acusat va assaltar la menor entre les 6.20 i les 7.25 de la matinada de l’1 de novembre de 2021. Amb tots els indicis, la matinada del 21 d’abril de 2022, agents de la Brigada Mòbil van assaltar el pis del sospitós i el van detenir.

Durant més de vuit hores, els Mossos d’Esquadra van registrar el seu habitatge i van trobar la roba que havia usat suposadament la nit de l’atac. En una jaqueta van trobar ADN de la víctima.

A més, en el mòbil de l’acusat van trobar una captura de pantalla de Google Maps amb indicacions per a arribar des del polígon fins a la seva casa. Va ser l’última evidència. El cercle s’havia tancat sobre l’acusat que ara va a judici.