El sistema analitzat es caracteritza perquè suposa un cost inferior al de la televisió convencional i perquè ofereix un sistema de multiserveis que fins i tot preveu elements d'interactivitat. Aquesta sistema sorgeix com a resposta a la manca de viabilitat econòmica que pot portar la multiplicació de canals.

En una jornada organitzada pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), responsables i tècnics municipals van analitzar ahir dimarts la viabilitat d'un sistema de baix cost de TDT pública multiservei, que podria ser la solució a la proliferació de canals.

El president del CAC, Josep Maria Carbonell, que fa temps que alerta que el desplegament de la TDT pot ser un desastre en tremes econòmics, considera que no cal definir només un model concret, sinó sistemes possibles que permetin als ajuntaments fer producció pròpia a costos molts ajustats i que, juntament amb les xarxes de comunicació local, els permetran complir amb els requisits del servei públic.

Davant les limitacions de pressupost amb què es troben els consorcis locals per desplegar el nou sistema de TDT, els representants de les associacions de municipis creuen que l'única sortida és la cooperació intermunicipal per posar en marxa la TDT pública local.

El director de l'empresa Activa Multimèdia Digital, Joan Rosés, explica que hi ha una tendència a reproduir la televisió generalista i que la conseqüència és que els costos d'explotació es disparen. Al seu parer, el que cal és repensar el model de televisió de proximitat, que hauria d'automatitzar al màxim els continguts i fer possible la participació ciutadana, que pot enviar continguts mitjançant Internet.

A banda de les propostes i possibilitats tècniques, la jornada ha tingut com a segon eix l'anàlisi dels requeriments jurídics i de l'adequació d'un nou model de televisió a la legislació vigent. Amb el nou marc jurídic, els ajuntaments tenen la capacitat de decisió sobre si volen o no prestar la missió de servei públic que suposa la televisió local.