YouTube parla en català des d'aquest dijous. Tota la interfície del portal de vídeo, el més popular d'Internet, és navegable en llengua catalana de la mateixa manera que ja fa temps que ho són altres eines de Google, com ara el cercador o el correu electrònic. Aquesta nova aposta arriba gairebé tres mesos després que un grup d'internautes van entregar més de 2.000 signatures a Google sol·licitant la traducció al català.

El responsable d'aquesta campanya és un informàtic d'Elx, en Daniel Olivares, que ha valorat que 'ja era hora' que YouTube apostés pel català per la 'normalització de la llengua' en un servei tan popular. Ara, el seu nou objectiu és la traducció del servei de música Spotify.

'Campanya finalitzada amb 2.973 signatures vàlides. Hem aconseguit YouTube en català'. Aquestes són les frases que es poden llegir aquest dijous al web de la campanya de la xarxa social Flog.cat, que administra Daniel Olivares. Ja no cal recollir més assignatures perquè l'objectiu ja s'ha assolit, el portal audiovisual més recorregut pels internautes ja parla català.

La satisfacció d'Olivares és evident aquest dijous. El març farà un any que va començar una campanya de recollida d'assignatures -també difosa per Facebook- per demanar a Google, empresa propietària de YouTube, que el portal parlés en català. Set mesos després van fer arribar per correu ordinari més de 2.000 assignatures validades a la sucursal de Google a l'estat espanyol i a la seu central de la companyia, a Califòrnia.

Olivares ha explicat que Google els va notificar que havia rebut la sol·licitud si bé, una vegada disponible la traducció, el gegant informàtic no s'ha posat en contacte amb els responsables de la campanya.

El perquè de la campanya

'El YouTube és un dels serveis més populars d'Internet, amb més visites, i pensàvem que havia d'incorporar el català', ha explicat el jove d'Elx en una entrevista telefònica amb l'ACN. 'Com que la majoria de serveis de Google ja estan en català, pensàvem que ja era hora que YouTube l'incorporés, per la normalització de la llengua', ha afegit.

Automàtic pels navegadors configurats en català

El català s'ha afegit a la llista de 40 llengües en què està disponible YouTube. Per aquells qui ja tenen el navegador configurat en llengua catalana, la traducció és automàtica. En entrar a www.youtube.com ja poden veure la versió en català. Si no, poden modificar-ho des de les opcions internes de l'eina o bé optar per configurar el navegador en català, tal com explica la campanya 'Navega en català' de la Fundació puntCAT.

Nous reptes

Flog.cat és una xarxa social a l'estil Facebook però 'més humil i més senzilla' segons explica Olivares. Entre d'altres opcions, destaquen les campanyes per la llengua catalana. Daniel Olivares ha explicat que abans de la campanya de YouTube van lluitar per la traducció de Windows Live Messenger, la xarxa Tuenti i Fotolog, ara ja disponibles en català. Els seus nous objectius són la traducció d'Spotify -ja tenen més de 600 signatures- i de la companyia de telefonia mòbil Yoigo, amb més de 170 signatures.