Les noves tecnologies, les xarxes socials i, especialment, la missatgeria mòbil, primer amb els SMS i després amb les plataformes web com ara WhatsApp, han generalitzat el recurs a les emoticones, que s'han convertit en una eina gairebé imprescindible en les nostres converses digitals.

Les emoticones poden semblar en ocasions quelcom infantil, però els experts adverteixen de la seva importància com a substituts de la informació no verbal que ens pren una conversa escrita a distància. Encara que mai podran plasmar tots els matisos del cara a cara, les emoticones resumeixen sensacions i estats d'ànim en ocasions d'una manera més ràpida o, almenys més plàstica que el llenguatge escrit.

De vegades, fins i tot, la falta de comunicació verbal causa malentesos que d'una altra manera podrien evitar-se. Aquest buit en la informació emocional és el que busca omplir l'ús de les emoticones.

El catàleg de les icones que podem usar en les nostres converses és cada vegada més extens, però, malgrat les opcions de les que disposem, no sempre les fem servir correctament. Les diferències culturals entre països o interpretacions equivocades de tota mena han provocat un ús en alguns d'ells molt diferent del que van pensar els seus creadors.

Per exemple, les emoticones anteriors són habitualment confoses per diversos motius:

1. L'emoticona que treu 'fum' no vol representar un sentiment d'empipament, ira o estar fart d'alguna cosa, encara que ho pugui semblaar. Aquesta cara que gairebé tots entenem com la d'algú a punt d'esclatar s'ha d'entendre, seguint les premisses dels seus creadors, com la d'una persona que s'esplaia després d'haver resolt un assumpte que el tenia preocupat.

2. Hi ha un nombre important d'emoticones que segreguen gotes, però de què? Unes són llàgrimes, unes altres representen suor i, en aquest cas, es tracta directament, de mucositats. El color blau i el gest de preocupació fan que molts confonguin aquesta icona amb la d'algú plorant, però aquí només estaríem parlant d'un rostre afligit per, per exemple, un fort constipat.

3. Aquesta icona somrient s'utilitza en converses convencionals per expressar simplement somriure. No obstant això, un petit detall, l'enrogiment de les galtes, revela que aquesta emoticona té una connotació més relacionada amb els intents de lligar...

4. Molts veuen un petó en aquesta emoticona. No obstant això, ha d'interpretar-se com una persona que xiula, mostrant relaxació.

5. La famosa flamenca és un exemple de com una cultura particular s'apropia de símbols que pretenen ser globals. Darrere del que molts espanyols veuen un dels símbols d'una part de la seva cultura està en realitat una simple ballarina.

6. Aquesta icona admet, quan no s'entén correctament, un major nombre d'interpretacions, entre elles la d'algú que ajunta els braços per resar. No obstant això, representa un gest de la cultura japonesa amb el qual es demana perdó.

7. Les mans obertes poden donar la sensació de demostrar innocència, alguna forma de dir que no s'oculta gens. Però lluny d'aquesta interpretació, aquest gest fa referència als diners.

8. Aquest emoji que representa una reverència japonesa s'entén en ocasions com un gest d'algú pensatiu, preocupat o que passa per un moment d'aclaparament.

9. L'emoticona de la noia amb les mans en el cap no vol representar que una sensació de sorpresa. Coses de la cultura japonesa.

10. Aquesta emoticona no és l'amenaça d'algun tipus de cop de les arts marcials, sinó simplement de rebuig vers alguna cosa.