El 87,48 % dels continguts consumits a Internet l'any passat eren il·legals, segons un informe de l'Observatori de la Pirateria, que destaca com creix entre els ciutadans la percepció que "no passa res" per piratejar "davant la falta de conseqüències legals".

L'informe de l'Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum de Continguts Digitals, presentat aquest dijous per la Coalició de Creadors i la Lliga de Futbol, assenyala que el passat any es va accedir il·legalment a 4.307 milions de continguts digitals, amb un valor de mercat de 24.085 milions d'euros, per la qual cosa el cost del lucre perdut per la pirateria va ser d'1.669 milions d'euros. D'ells, 103 milions d'euros van correspondre al sector del llibre; 231 milions a videojocs; 186 a sèries; 573 a pel·lícules; 402, a la música i 174 al futbol.

Mentre 6 de cada 10 internautes declaren accedir a continguts il·lícits, només el 37 % assegura no piratejar en cap cas.

A l'hora de piratejar, el 62 % dels usuaris es justifica argumentant que "els continguts originals són molt cars", encara que també addueixen la "rapidesa i facilitat d'accés" als continguts pirates (un 55 %) o que "ja paguen la seva connexió a Internet" (53 %).

L'informe, elaborat per la consultora Gfk, posa de manifest que les mesures adoptades pel govern central no han estat suficients i és urgent aplicar "amb eficàcia" la legislació vigent, ha indicat la directora de la Coalició de Creadors, Carlota Navarrete.

Encara que el percentatge dels continguts pirates consumits ha descendit del 87,9% el 2014 al 87,4% el 2015, l'Observatori assenyala que la compra legal de continguts ha baixat per tercer any consecutiu i se situa ja en el 36%, per la qual cosa Navarrete ha demanat a les forces polítiques que adoptin una política d'Estat ja que "no es tracta que un partit o un altre estigui al govern".

El director de la Federació per a la Protecció de la Propietat Intel·lectual (FAP), José Manuel Tourné, ha demanat una aplicació de la llei "ràpida i àgil", mentre que Magdalena Vinent, representant del sector editorial i presidenta de CEDRE, ha indicat que encara que la Llei de Propietat Intel·lectual sembla "suficient sobre el paper, la realitat és que no ha passat res" des de la seva entrada en vigor.

A causa de la pirateria, les arques públiques van deixar de rebre 547 milions d'euros, entre IVA (337 milions), IRPF (48) i cotitzacions a la Seguretat Social (162), segons posa de manifest l'informe, que xifra en 21.559 els llocs de treball directes i els 100.000 indirectes que podrien crear-se en un escenari sense descàrregues il·legals.

A pesar que en el sector de la música va descendir lleugerament el nombre d'internautes que va accedir a continguts il·lícits, el pirateig va afectar1.723 milions de continguts, amb un valor de mercat de 6.333 milions d'euros.

El representant del sector musical, Antonio Guisasola, ha dit que encara que el govern estigui en funcions, l'Administració no ho està i ha d'aplicar a la llei perquè "mentre les multes de trànsit han crescut, en aquest sector no s'ha fet res, quan la protecció de la propietat intel·lectual està inclosa en la Constitució".

Les pel·lícules piratejades van ser 878 milions, valorades en 6.907 milions d'euros; i en sèries de televisió, l'accés il·legal va afectar a 950 milions de capítols, amb un valor d'1.567 milions d'euros.

Pel que fa a llibres, va haver-hi 390 milions de descàrregues il·legals, per 3.131 milions d'euros, i en videojocs, van ser 225 milions els accessos pirates, i 5.710 milions d'euros. A més, 2015 es van visualitzar de forma il·legal 141 milions de partits de futbol en 2 milions de llars espanyoles, retransmissions valorades en 410 milions d'euros.

Respecte a la forma d'accés, hi ha un augment de l'ús de cercadors, que passa del 72% al 81%, i entre ells Google és usat en nou de cada deu ocasions.

Més d'un 74 % de les webs des de les quals es van accedir a continguts pirates estan finançades per publicitat, la majoria de llocs d'apostes, de contactes i continguts per a adults.