Van amb el mòbil a la mà, s'aturen de cop enmig del carrer, giren a dreta i esquerra i fan lliscar els dits sobre la pantalla frenèticament. Són fàcils de reconèixer: són jugadors de Pokémon Go. La febre per l´aplicació de mòbil ha arribat també als carrers de Manresa.

Precisament el centre de la ciutat concentra diversos punts on els jugadors poden «caçar» nous personatges per avançar. Aquest dies és fàcil veure grups de joves concentrats davant el mateix lloc per intentar guanyar punts. A simple vista no es veu res més. La lluita és virtual i hi ha guanyadors i perdedors.

El trànsit a l´aplicació es dispara a la tarda, quan els servidors queden bloquejats pel número d´usuaris que intenten accedir-hi.

El més sorprenent és que el joc encara no estava disponible a l'estat espanyol fins aquest divendres, 15 de juliol, però ja havia corregut com la pólvora a través de les xarxes.

Des que va sortir l´aplicació, les descàrregues no oficials es van multiplicar. Amb el llançament d´aquest nou videojoc, Nintendo trenca la tendència al sedentarisme tan pròpia dels jocs interactius i proposa als usuaris sortir al carrer i viatjar per aconseguir el màxim número possible de personatges.

«És curiós que ara ens facin sortir al carrer quan durant anys els jocs ens han tingut tancats a casa», explica Dhanta, un jugador expert, que només es vol identificar amb el seu nom d´usuari.

El fet que per avançar en l´aplicació, faci falta sortir al carrer és una de les motivacions d´alguns jugadors. «Continues jugant, però d´alguna forma ja et mous», explica el José Manuel. Per «caçar» nous Pokémons agafa el patinet o la bicicleta i busca nous llocs on trobar-los. Cadascun dels personatges està amagat en un racó diferent. Els jugadors s´han de moure per tal de trobar-ne de nous amb el mòbil.

L´únic problema que podria espatllar les tardes de joc seria quedar-se sense bateria al mòbil. Per això, els usuaris han trobat una solució, que són les bateries portàtils. També s´han convertit en imprescindibles els llocs on es pot aconseguir wifi gratuït, com la biblioteca del Casino, que estalvia deixar el telèfon mòbil sense Internet.

Retorn a la infantesa

A més del dinamisme que requereix el joc, un dels factors d´èxit és la nostàlgia. Per a molts usuaris, hi ha un component emocional en el fet de ser els protagonistes del videojoc de quan eren nens.

Especialment, per a aquells que eren adolescents i infants durant els anys noranta, l´aplicació pren més rellevància ja que han seguit tot el procés des de la creació de Pokémon. «Caçar» els personatges amb què jugaven de petits, els fa tenir la sensació de tornar anys enrere. «Pokémon significa infantesa», assegura el José Manuel.