La nova tendència al sector de la telefonia mòbil, com a mínim pel que fa a la part fotogràfica, és la d´incloure dues càmeres. Aquesta moda, iniciada per HTC amb la seva M8 el 2015, ha anat en augment al llarg dels últims temps fins al punt que la pràctica totalitat dels grans fabricants del món -únicament Samsung s´hi resisteix, de moment- tenen almenys un model al mercat amb doble càmera. Però la gran pregunta és: es nota tant la diferència? Realment val la pena? Per contestar aquesta pregunta, no hi ha res millor que ajuntar els millors telèfons intel·ligents del mercat amb aquesta tecnologia i comparar-los amb un dels últims que no porten doble càmera: el Samsung Galaxy S8 +.

Més no sempre és millor

Per fer el nostre petit experiment ens vam posar en estil John Hammond a Jurassic Park, de manera que «no hem reparat en les despeses». Així, quatre dels telèfons més bons i més cars del planeta es van aplegar per treure´ns de dubtes amb el tema de les càmeres dobles. La idea no era enfrontar el Huawei P10 Plus, el Samsung Galaxy S8 +, l´iPhone 7 Plus i el LG G6, sinó esbrinar si els telèfons amb càmeres dobles fan millors fotos. I de propina, hi afegim un outsider, el ZTE Blade V6, un telèfon també amb lents duals que val menys de 300 €.

Fem tot tipus de fotografies i en totes les condicions imaginables -fins i tot fotografia nocturna de llarga exposició-, i la nostra conclusió va ser que, si el que es busca és tenir la millor qualitat fotogràfica possible, les càmeres dobles no suposen un gran avantatge. Ara bé, el fet de tenir dues lents, normalment amb diferent obertura -fet que proporciona diferent profunditat de camp-, suposa poder captar fotografies difícilment assolibles si es disposa només d´una lent. Efectes bokeh -en què es desenfoquen zones de la imatge- com els aconseguits amb el Huawei P10 Plus o l´iPhone 7 Plus són difícils d´aconseguir amb un telèfon d´una sola lent. Però quant a gustos...