Comprar i vendre amb bitcoins pot semblar difícil però el seu ús és tan senzill com el d'altres aplicacions, segons reconeixen els experts. A Espanya es pot pagar una nit d'hotel o obtenir-los a un caixer, tot i que encara estem lluny de Japó, on el Govern ja ho reconeix com a mitjà de pagament.

"Si saps fer servir WhatsApp, saps fer servir un moneder digital amb bitcoin. Facebook té molts més botons", assegura a Efe Leif Ferrera, director de Bit2Me, una web espanyola dedicada a la compra i venda d'aquesta moneda virtual.

Bitcoin va ser creada el 2009 pel misteriós desenvolupador o grup de desenvolupadors de la moneda virtual després de l'esclat de la crisi econòmica , conegut com Satoshi Nakamoto, amb l'idealista objectiu que aquesta moneda substituís els diners.

Les unitats de bictoin no es poden duplicar, no necessiten intermediaris per a les seves transaccions, té codi obert i no està controlada per bancs ni governs. Fa un any un bitcoin cotitzava a poc més de 500 dòlars, aquesta setmana ha superat la barrera dels 4.000 dòlars, molt per sobre de l'or.

Malgrat la seva generalització, Espanya encara està lluny dels països asiàtics, on el seu ús és més comú i gegants del comerç d'internet com Rakuten accepten aquesta moneda.

Bitcoin "és diners, però millor que els diners" amb transferències sense intermediaris, "ràpides i segures"; subratlla Ferreira.

Per fer servir bitcoins, només fa falta un moneder digital -n'hi ha molts que es poden descarregar de manera gratuïta-, accedir a una pàgina dedicada a la compravenda d'aquesta criptomoneda i procedir a la seva compra.

Una vegada realitzada la transacció, es descarrega la moneda recaptada, que es podrà gastar a través del mateix moneder en els establiments que ho acceptin.

Els clients de Ferreira, que va fundar la seva empresa a la fi de 2014, es divideixen entre aquells usuaris que reben pagaments o compren a internet amb bitcoin i els inversors a llarg termini.

Aquest últim grup és el que està darrere de l'alta especulació i volatilitat que afecta aquesta criptodivisa, segons assenyala a Efefuturo Jorge Orvás, professor universitari i fundador de NevTrace, un laboratori de tecnologia blockchain situat a Espanya.

Segons ell, el bitcoin s'ha convertit en una moneda d'inversió, molt pocs les adquireixen per comprar, la majoria d'inversors la compren per guardar-les i "fer negoci" o especular amb la seva venda, indica.

L'ús de bitcoin encara té una "complexitat important per al gran públic", encara que per a les empreses pot tenir "una gran utilitat", ja que el seu ús no és més complicat que el del TPV amb què realitzen els pagaments amb targetes.

"La web Destinia ho fa servir des del 2014 i reconeix que estan contents", explica Orvás, qui tot i la seva popularització encara veu molts problemes amb la moneda virtual: no ho controla ningú, no té suport oficial darrere, les comissions per a compres de petit valor són altes i les transaccions triguen cada vegada més perquè la seva xarxa està "congestionada".

Però Bitcoin no és l'única moneda digital, és la més popular, la que porta "més temps" i la "més segura", assegura. Monedes com Ethereum o Ripple han sorgit els últims anys i també han experimentat una important revaloració.

A principis d'agost, el bitcoin es va partir en dos per un desacord en la comunitat que la gestiona, i va néixer bitcoin cash, amb el que s'espera que les transaccions siguin més curtes.

Encara que el seu futur és incert, els analistes veuen molt potencial a la tecnologia que està darrere de bitcoin, el blockchain -cadena de blocs-, que apunta a ser una de les properes revolucions en sectors com la banca i les comunicacions.

Aquesta disruptiva tecnologia ofereix la possibilitat de fer transaccions segures i verificables a internet: amb una base de dades descentralitzada, que no pot ser alterada i entre persones que no tenen confiança entre elles.

"En el futur tots utilitzarem moneda virtual i aplicacions basades en tecnologia blockchain, amb les quals poder enviar diners d'una persona a una altra directament, és a dir, eines inspirades en aquesta moneda", vaticina Orvás.