Itàlia ha estat el primer país en prendre una decisió sobre l'obsolescència programada. L'Autoritat italiana garant de la competència (AGCM) ha imposat dues multes de 10 i 5 milions d'euros a Apple i Samsung per pràctiques comercials injustesen considerar que ambdues companyies alenteixen els seus dispositius expressament.

En un comunicat, l'organisme italià assenyala que després de dues complexes investigacions s'ha determinat que les dues companyies "han dut a terme pràctiques comercials injustes per obligar els consumidors a descarregar algunes actualitzacions en els seus telèfons mòbils que van causar greus disfuncions i van reduir significativament el seu funcionament, accelerant així la seva substitució per productes més recents ".

Els dos gegants de la telefonia van violar així els articles 20, 21, 22 i 24 del Codi dels Consumidors "en proposar insistentment la descàrrega d'actualitzacions de programari que els seus aparells no podien suportar correctament, sense informar-los adequadament ni proporcionar-los una forma efectiva de recuperar la plena funcionalitat dels seus aparells ", detalla el comunicat.

A Apple se li imposa una sanció més elevada perquè, a més, no va informar correctament als usuaris de la durada de les bateries de liti dels seus telèfons i certs factors que contribueixen al seu deteriorament.

Es detalla que des del setembre de 2016, Apple va suggerir de forma insistent als seus consumidors que havien comprat un iPhone 6 que instal·lessin el nou sistema operatiu iOS 10, optimitzat per al seu següent model, l'iPhone7, sense informar-los de l'alta demanda d'energia i de possibles inconvenients com apagades sobtades.

Després, la companyia va treure una nova actualització sense avisar que la seva instal·lació podia reduir la velocitat d'execució i la funcionalitat dels aparells. A més no va oferir cap mesura específica per solucionar aquests problemes.

Sobre Samsung, se l'acusa de realitzar aquesta pràctica il·legal des del maig de 2016, en empènyer als usuaris del model Note 4 a instal·lar un nou firmware concebut per als models Note 7, sense informar de les seves conseqüències.

Les dues empreses "han estat sancionades amb la multa màxima per la gravetat de les seves conductes: Samsung amb 5 milions d'euros i Apple amb 10 milions d'euros".

És la primera decisió en el món que penalitza la "obsolescència programada", mentre Apple està sent investigada pels tribunals francesos en relació als delictes de "frau" i "alentiment programada" a causa de la manipulació de les bateries en els seus iPhone més antics .