Internet, on la informació corre com la pólvora i les presses fan que es valori més la rapidesa que la veracitat, viu un nou fenomen que pot convertir-se en un autèntic perill. Es tracta dels 'Deep Fakes', que serien les 'Fake News' portades a l'extrem, gràcies a l'ús de la tecnologia.

Aquest nou concepte de notícies falses fa referència a vídeos en què es manipulen les cares dels seus protagonistes per posar-hi el rostre d'una altra persona d'una manera molt realista. L'estiu del 2017 uns investigadors de la Universitat de Washington van publicar a Youtube un vídeo en què l'expresident Barack Obama apareixia parlant a la càmera en primer pla. Tot semblava normal, però en realitat es tractava d'un 'deep fake'.

Els investigadors van crear les imatges a partir d'un àudio d'Obama. L'objectiu del treball era simplement acadèmic: aprendre a sincronitzar els moviments subtils de la boca d'un personatge amb un enregistrament de la seva veu. Però encara que no tenien intenció d'encoratjar crear vídeos falses, les imatges de l'expresident nord-americà van donar peu a altres vídeos que aviat van rebre el nom de 'deep fakes' (falsedat profunda) per la seva capacitat per manipular informacions.

I això no és tot, perquè aquesta tendència ha anat encara més enllà. El mecanisme dels 'Deep Fakes' s'ha utilitzat també en la producció de pornografia. Especialment en el cas de les actrius, s'han canviat les cares de les actrius de cinema X per les de dones famoses. En casos així, s'arriba a la via penal.

Com detectar un 'deep fake'?

La majoria de 'deep fakes' es detecten fàcilment. Moltes vegades les característiques de la cara no s'alineen perfectament, el color té un altre matís, es veu estrany o simplement sabem que aquest actor no ha aparegut en aquesta pel·lícula. No obstant això, hi ha altres vídeos en què només es canvien els ulls o les boques dels protagonistes i que són més difícils de detectar.

Per saber si són falses o no ens haurem de fixar en la sincronització dels llavis (si no es mouen al mateix temps que l'àudio) o al parpelleig dels ulls. En tot cas, un sistema eficaç per combatre aquests enganys és fiar-se només de mitjans oficials i que tinguin la nostra confiança.