Existeixen alguns mòbils amb molt poc espai de memòria, la qual cosa fa que els seus usuaris hagin d'estar constantment revisant les seves aplicacions i arxius, encara que existeixen trucs que poden ajudar a rendibilitzar l'emmagatzematge del telèfon.

Aconseguir ampliar l'espai d'emmagatzematge dels telèfons mòbils pot suposar un problema, sobretot, per a aquells usuaris els telèfons dels quals tenen menys de 16GB de memòria, ja que només el sistema operatiu ocupa més de la meitat de la memòria d'aquests dispositius.

Certideal, plataforma dedicada a la venda de 'telèfons intel·ligents' reacondicionats i de segona mà, ha compartit una llista amb vuit trucs per a treure el major partit a la memòria de qualsevol dispositiu mòbil.

La majoria dels 'telèfons intel·ligents' inclouen una ranura que permet la incorporació d'una targeta de memòria SD o microSD, encara que cal tenir en compte que només servirà per a incloure imatges, vídeos, documents i música. És a dir, no poden instal·lar-se aplicacions en aquestes targetes, com avisen des de la companyia.

Els iPhone no disposen d'aquesta possibilitat, per la qual cosa la solució per a estalviar espai en aquests dispositius és pujar les imatges i altres arxius al núvol. Cal tenir en compte que els arxius es queden registrats un temps en el mòbil abans d'esborrar-se definitivament pel que, el més recomanable, és esborrar directament les imatges de la carpeta.

Per a estalviar espai amb les aplicacions, Certideal aconsella usar les versions 'lite' d'aquestes. Les versions 'normals' tenen activades moltes funcions en segon pla que consumeixen també memòria caché, la qual cosa s'evita amb les versions mes lleugeres.

Molts telèfons vénen amb aplicacions preinstaladas en la seva configuració que solen alentir els sistemes operatius. Eliminar-les o desactivar-les perquè deixin de funcionar en segon pla, és una bona forma d'estalviar espai.

D'altra banda, Certideal aconsella desinstal·lar aplicacions i tornar a instal·lar-les en lloc d'eliminar-les, ja que s'allibera espai, però es mantenen els documents i les dades que contenen, i en tornar a instal·lar-les es restabliran les dades automàticament.

Els serveis en 'streaming' poden ajudar en aquesta tasca, ja que ens eviten tenir emmagatzemada música o vídeos en el telèfon. No obstant això, és recomanable esborrar el caché cada cert temps, perquè aplicacions com Spotify o Netflix consumeixen molta memòria d'aquest tipus.

D'altra banda, les aplicacions que suposadament estan destinades a alliberar la memòria solen ocupar més espai del que deurien i, a més, consumeixen bateria. Pel que és aconsellable eliminar-les en cas de tenir-les.

Finalment, restaurar els valors de fàbrica és el mètode més senzill i amb el qual s'esborra tot, inclosos les dades de l'usuari, motiu pel qual caldria fer una còpia de seguretat abans de restaurar els valors de fàbrica.