WhatsApp compleix aquest diumenge deu anys amb més de 1.500 milions d'usuaris en el món. Al nostre país s'ha convertit en la xarxa social més valorada i en una dècada ha aconseguit "enganxar" a més de 25 milions d'espanyols.

Són els 'millenials' els que fan més ús d'aquesta aplicació de missatgeria instantània gratuïta, segons l'Estudi Anual Xarxes Socials 2018, publicat per IAB Spain, associació que agrupa a més de 200 empreses relacionades amb el sector de la publicitat i la comunicació digital a Espanya.

L'aplicació va veure la llum per primera vegada el 24 de febrer de 2009. El seu creador va ser Jan Koum, un emigrant ucraïnès al qual mesos després es va unir el seu amic Brian Acton.

Des de 2014 pertany a Facebook, després que Marck Zuckerberg l'adquirís per 21.800 milions de dòlars.

Durant aquests deu anys ha experimentat molts canvis: al desembre de 2009 ja oferia l'opció d'enviar fotografies; vuit mesos després es va llançar la primera versió per a Android i un any després, la de Windows Phone.

La següents novetats van arribar en 2011 amb la incorporació de l'opció de crear grups de xats i l'encriptació dels missatges a la fi de 2014.

A aquestes es van sumar al febrer de 2015 les trucades de veu i al novembre de 2016, les video trucades, i totes dues opcions, però en grup, al juliol de 2018.

Whatsapp Web

A més, des de gener de 2015 existeix la versió WhatsApp Web, que permet des de la seva pàgina d'internet activar en l'escriptori de l'ordinador el compte d'un telèfon mitjançant la captura d'una imatge de codi QR.

I des de maig de 2016, està disponible el programa per a ordinadors amb sistema operatiu Windows i Mac.

Aquesta setmana, la xarxa social de missatgeria ha anunciat que limitarà la capacitat dels seus usuaris de reexpedir missatges, a un màxim de cinc converses alhora, amb l'objectiu de frenar la difusió d'informacions falses.

38,1 anys, l'edat mitjana dels usuaris

Segons l'informe de IAB Spain, l'edat mitjana dels usuaris espanyols és de 38,1 anys; el 52% són dones i el 48% homes.

A més, el 88% accedeixen a aquesta xarxa social a través del seu telèfon mòbil, encara que un 20% ho fa a través de l'ordinador i un 16% de la tablet.

També els adolescents espanyols de 14 i 16 anys trien WhatsApp per al contacte dia a dia amb amics i familiars, segons l'estudi "Les TIC i la seva influència en la socialització adolescent", realitzat per la Fundació d'Ajuda contra la Drogoaddicció (FAD), Google i BBVA, presentat fa uns dies.