L'Estat espanyol compta des d'aquest mes de juliol amb una nova iniciativa d'economia col·laborativa: la plataforma francesa Swimmy, que proposa un servei de lloguer de piscines entre particulars similar al que Airbnb fa amb apartaments turístics. Així, a través del web, els interessats en llogar una piscina poden escollir-ne una a partir d'una breu descripció de les instal·lacions que s'ofereixen, com ara les mesures de l'emplaçament, si disposen de jardí, barbacoa, si accepten mascotes o si tenen gandules. I el propietari, per la seva banda, pot cedir l'ús de la seva piscina durant una hora, una tarda o fins i tot un dia sencer. Les reserves i el pagament es gestionen íntegrament a través del web.

La companyia, creada a França fa dos anys, compta en aquell país, el primer parc de piscines particulars d'Europa, amb més d'un miler de propietaris inscrits al seu web i uns 30.000 usuaris. La firma, fundada per Raphaelle de Monteynard, arriba ara a Espanya, el segon mercat més important d'Europa, amb més d'un milió de piscines privades, per facilitar el contacte entre els propietaris d'aquestes instal·lacions i potencials usuaris, amb l'objectiu de treure'n el màxim rendiment.

La inscripció en aquesta plataforma és gratuïta, tant per als propietaris de piscines com per als usuaris, segons explica Alexia O'Mahony, del departament de Desenvolupament de Negoci de Swimmy, que per ara no es planteja iniciar operacions en altres països.

Swimmy, que per ara compta amb uns mil usuaris a Espanya i més de 50 piscines disponibles, segueix a Europa l'estela de plataformes d'èxit com Swimply, que opera des de fa anys en països com Canadà o els Estats Units.

L'economia col·laborativa va arribar a Espanya fa anys i poc a poc va estenent-se a nous negocis. A Airbnb, que permet compartir habitatges; a Drivy o Blablacar, que permeten compartir cotxe, i a Click & Boat o SamBoat, que faciliten compartir vaixell, se suma ara Swimmy, que fa possible obrir les piscines particulars al gaudi d'altres hostes.