El gegant tecnològic xinès Huawei ha presentat divendres el seu sistema operatiu propi, anomenat HarmonyOS, amb el qual planteja una alternativa a l'Android de Google davant les perspectives que la guerra comercial CHINA-EE.UU. li deixin sense poder utilitzar-ho per als seus dispositius.

En la primera jornada de la Conferència de Desenvolupadors 2019, que va organitzar l'empresa a Dongguan (en el sud-est de la Xina), Huawei va acabar amb mesos de rumors i especulacions, i va presentar aquesta plataforma, sobre la qual pretén construir el seu propi ecosistema de programari.

En l'esdeveniment, el conseller delegat de la divisió de consum de Huawei, Richard Yu, va indicar que comptar amb un sistema operatiu propi és necessari per a afrontar els futurs reptes de l'era de la internet dels canvis. Yu va assegurar que algunes de les característiques de HarmonyOS ja s'havien implantat en alguns dels seus telèfons intel·ligents d'alta gamma i en altres aparells.

Amb la seva nova plataforma, que serà de codi obert, Huawei pretén que l'experiència d'usuari sigui fluida en tots els seus dispositius.

Implantació

Ara per ara, segons mitjans especialitzats, el primer dispositiu a funcionar amb HarmonyOS serà un televisor d'Honor, la segona marca de Huawei.

El passat 30 de juliol, durant la presentació dels resultats semestrals de Huawei, el seu president, Liang Hua, va reiterar que, "si els EUA ens permet utilitzar Android, sempre serà la nostra preferència, però si no, tenim la capacitat de desenvolupar el nostre sistema operatiu i el seu ecosistema".

No obstant això, en aquell moment Liang va mantenir el misteri sobre l'avui revelat HarmonyOS en ser preguntat si ja estava llest i si els telèfons llançats en els pròxims mesos l'incorporarien: "Ja veuran amb els seus propis ulls com de preparats estem en el seu moment".

Conflicte amb els EUA

Les informacions sobre el sistema operatiu propi de Huawei -que l'empresa portaria anys desenvolupant, segons la premsa local- van començar a augmentar després que al maig Washington inclogués a la companyia en una llista negra en considerar-la un perill per a la seva seguretat nacional i vetés els seus negocis amb empreses estatunidenques.

Aquest veto va ser aixecat temporal i parcialment al juny, com a part de la treva comercial signada pel president estatunidenc, Donald Trump, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping.

No obstant això, la recrudescència de les disputes aranzelàries entre Pequín i Washington deixa en l'aire el futur de la relació entre Huawei i Google.

Si el veto es manté en peus, els nous dispositius de Huawei no podran accedir a Google i tampoc usar les aplicacions desenvolupades per l'empresa estatunidenca, com Google Play Store.