Els fabricants tecnològics Samsung i Apple han estat denunciats en un tribunal de Califòrnia (els Estats Units) a causa que diversos models dels seus telèfons mòbils presentaven uns nivells de radiacions de radiofreqüència superiors als permesos que poden resultar perjudicials per a la salut.

La denúncia col·lectiva, registrada divendres passat al tribunal de districte nord de Califòrnia, ha al·ludit al fet que "nombrosos estudis científics han mostrat que l'exposició a les radiacions de radiofreqüència afecta els organismes vius".

Fent referència a una investigació publicada originalment pel diari Chicago Tribune, els demandants han al·ludit a estudis que han demostrat que, en persones que porten el telèfon a la butxaca de la camisa o dels pantalons, els nivells de radiació són fins a un 500 per cent superiors als límits permesos.

Ja que els fabricants tecnològics, en concret Samsung i Apple, haurien estat coneixedors d'aquests riscos, els denunciants addueixen un cas de "negligència, ruptura de la garantia, frau de consum i enriquiment injust" per part de les companyies.

A més de reclamar que es determini l'impacte real d'aquestes tecnologies, els demandants demanen que Apple i Samsung es facin càrrec dels "costos de monitoratge mèdic" i sol·liciten també "compensacions i mesures cautelars".

Els denunciants són usuaris de diversos models de telèfons mòbils d'ambdues companyies, entre els quals es troben els iPhone X, iPhone 8 i iPhone 7 Plus d'Apple i els Galaxy S8 i Note8 de Samsung.

Els possibles efectes nocius de l'exposició a aquestes radiacions, inclouen el risc de càncer, danys genètics, canvis en l'aparell reproductor, dèficits de memòria i desordres neurològics, entre d'altres, segons han destacat els denunciants.

Els límits d'absorció de radiofreqüència establerts per la Comissió Federal de Comunicacions dels Estats Units estan establerts en 1,6 watts per quilograms actualment, encara que aquesta institució ha concedit les seves certificacions a tots els productes esmentats en la denúncia.