Un ordinador lent és el malson que qualsevol persona que es passi el dia treballant amb aquestes màquines. I és que amb el pas dels anys el rendiment de les computadores va decaient, fent que es tornin molt més lentes.

La instal·lació o desinstal·lació de programes i aplicacions, l'emmagatzematge de cada vegada més dades, problemes de programari o la falta de manteniment del sistema són algunes de les raons per les quals el rendiment del nostre ordinador es pot veure afectat.

Si aquest és el teu problema, no desesperis. Abans de canviar d'equip aquí et portem una sèrie de trucs que poden ajudar al fet que l'ordinador vagi molt més ràpid.

Esborra els arxius que no necessitis

Pot semblar una cosa òbvia, però no està de més recordar-ho. Imatges, documents, aplicacions són molts els arxius i dades que a poc a poc van emmagatzemant-se en el nostre ordinador. Amb el pas del temps és molt possible que aquesta informació ja no ens resulti útil i només ocupin un espai molt valuós.

Per això, és recomanable dedicar periòdicament un temps a comprovar quins són els programes que tenim instal·lats en el nostre disc dur i esborrar aquells que considerem que ja no necessitem. El mateix podem fer amb vídeos, imatges i documents guardats i que ja no ens siguin útils o no necessitem tenir guardats. Si no és així, una altra opció podria ser traspassar-los a un disc dur extern per d'aquesta forma lliurar espai en el nostre ordinador.

Desfragmentar el disc dur

Fins als discos durs més moderns s'alenteixen amb el temps. Això es deu al fet que està format per diversos sectors en els quals el sistema operatiu del nostre ordinador va ordenant la informació. En anar descarregant i eliminant arxius contínuament en la nostra computadora, el disc dur es va fragmentant i emmagatzemant aquestes dades de forma cada vegada més desordenada. És per això que cada vegada necessita més temps per a localitzar aquests 'trossets' d'informació.

En desfragmentar el disc dur, aconseguirem tornar a ajuntar de manera contigua aquests sectors, gestionarem millor l'espai disponible del disc dur i millorarem la velocitat d'accés a les dades. Per defecte les computadores inclouen entre les seves aplicacions un desfragmentador. No obstant això, també podrem recórrer a altres aplicacions disponibles en el mercat.

Actualitzar els controladors

Pot passar que no trobem una raó concreta per la qual el nostre ordinador va més lent. Si això és així, és possible que el problema es degui a una falta d'actualització dels controladors o 'drivers' del sistema. Aquests programes són necessaris perquè funcionin correctament la targeta gràfica, la de so, la placa basi, les impressores, escàners, etcètera. Tampoc està de més recordar que és important mantenir actualitzades eines i biblioteques com l'Adobe Flash o .Net Framework.

Controlar quins programes arrenquen automàticament

La velocitat amb la qual treballa el nostre ordinador està molt vinculada al nombre de processos que es posen en marxa quan l'arrenquem. I és que, encara que molts usuaris desconeixen aquesta dada, són diversos els programes i les aplicacions que tenim instal·lats que estan programats per a executar-se res més posar en marxa la nostra computadora.

El problema és que això fa que el sistema arrenqui de forma més lenta, per la qual cosa és recomanable deshabilitar l'inici automàtic d'alguns d'aquests programes.

Emmagatzemar arxius en el núvol o en discos externs

Les aplicacions web -les que s'executen dins del navegador- ens ofereixen la possibilitat de gaudir de les seves funcionalitats sense necessitat d'omplir el nostre disc dur i de forma més optimitzada, ja que requereixen menys recursos. Un exemple seria Google Docs, aplicació amb la qual pràcticament podrem fer el mateix que amb el paquet ofimàtic Office però ocupant molts menys recursos.

I és que, és realment necessari acumular arxius i més arxius en el disc dur? Si disposem d'una connexió a internet òptima, una solució per a alliberar espai, i de pas millorar el rendiment del nostre PC, és recórrer al núvol. Multitud de serveis permeten ara allotjar els nostres arxius en la Xarxa de manera segura. De la mateixa forma, podem recórrer a gestionar determinats documents mitjançant discos durs externs.