L'aplicació de vídeos musicals de 15 segons Tik Tok va ser la quarta aplicació social més baixada l'any passat, però s'entreveu un any complicat per a la xarxa xinesa. A l'abril la plataforma va ser multada amb 5,7 milions de dòlars per recopilar dades de nens, la sanció civil més elevada mai imposada per la Comissió Federal de Comerç en un cas de privacitat de menors. «A Tik Tok nens i adolescents busquen el seu propi espai, i no hi ha res que els molesti més que haver de compartir xarxa social amb els seus pares», afirma Ferran Lalueza, professor dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC. De fet, segons dades de Digiday, el 60% dels usuaris té entre 16 i 24 anys, cosa que també explica, encara que es presumeix que poden haver-hi individus més joves. «Les xarxes que no han estat massivament colonitzades pel públic adult resulten particularment atractives a nens i adolescents, que les perceben com un entorn genuïnament propi sense intromissions ni supervisió parentals», comenta Lalueza.

L'edat dels usuaris de Tik Tok, un problema greu sense control

Entre vídeos musicals, duets i reptes (challenges) resulta difícil avorrir-se en una xarxa amb tantes opcions creatives i amb un llenguatge més propi de les generació Z i posterior, ja que segons els experts a Tik Tok hi ha adolescents (més de 14 anys), preadolescents (d'11 a 13 anys) i nens (menors de d'11 anys). «El problema d'aquesta xarxa és la dificultat de verificar la veritable edat dels usuaris, un problema que afecta totes les xarxes socials, però que en el cas de Tik Tok es veu agreujat per l'alt percentatge d'usuaris menors que fan servir aquesta xarxa», adverteix Lalueza.

Una vegada iniciada la sessió, es poden començar a publicar vídeos d'un mateix que després veuran altres usuaris, qualsevol dels quals podrà enviar un missatge a l'autor del vídeo directament. Aquesta xarxa, que encara no ha aconseguit formar part del Global Internet Forum, una associació que fomenta el bon ús d'internet, està sent investigada al Regne Unit per por que no sigui un «imant de pedòfils». «A Tik Tok conflueixen amb facilitat, en un mateix ciberespai, agressors i víctimes; per als pederastes és fàcil accedir i contactar amb menors perquè saben que és una xarxa molt utilitzada per ells, el que es coneix com child grooming», afirma Marc Balcells, professor del programa de Criminologia de la UOC. El diari britànic The Sun va investigar diversos casos en què nens de 8 anys rebien missatges amenaçadors d'adults a Tik Tok. És el que es coneix com child grooming que consisteix en una sèrie d'actituts i actuacions enganyoses per part d'un adult per obtenir la confiança d'un menor d'edat i aconseguir favors sexuals.

«Per als menors és un espai on jugar i socialitzar, fan un ús lúdic de la xarxa sense pensar que poden convertir-se en víctimes», explica Balcells, que afegeix que «el problema és que van cedint imatges i vídeos, dels quals no es pot tenir control ni saber on són guardats ni en quins servidors, i fins a quin punt hi pot haver infiltracions de delinqüents o de xarxes de pederastes en línia».