L'auditori de l'Espai Plana de l'Om de Manresa acollirà el proper 5 de març la jornada «Ciberseguretat: pimes en risc», que organitza el diari Regió7, amb el patrocini de Control Group, la col·laboració de CITTEC i Restaurant Ospi, el suport institucional d'INCIBE i els Mossos d'Esquadra, i el suport d'Evidències Digitals. L'entrada serà gratuïta, tot i que cal tramitar una inscripció prèvia AQUÍ. La jornada vol incidir en les amenaces reals de ciberseguretat i en la importància de prendre mesures.

La jornada, que començarà a les 9.30h del matí, té com a objectiu analitzar i posar a debat com evitar un ciberatac i com les empreses poden posar a reguard les seves dades financeres, les dades dels seus clients i com es poden protegir, per exemple, també els plans estratègics. Patir un ciberatac és més habitual del que ens pot semblar. Per aquest motiu, la jornada és una bona oportunitat per a totes aquelles pimes, micropimes i autònoms que vulguin conèixer a través de diversos experts quins passos s'han de seguir per protegir-se d'aquest tipus de delictes.

Un dels ponents de la sessió serà Luis Hidalgo, un expert amb un llarg currículum i experiència i que actualment treballa en el departament de Relacions Institucionals d'INCIBE. Hidalgo oferirà una ponència que porta per títol «La importància de la ciberseguretat a l'empresa».

Una altra de les ponències destacades anirà a càrrec d'Albert Álvarez, cap de la Unitat Central de Delictes Informàtics del cos dels Mossos d'Esquadra, que detallarà quin és el panorama actual a Catalunya d'aquests delictes, quins són els tipus de ciberatacs més habituals que es donen i com s'ha de fer la prevenció per evitar-los. El programa de la jornada inclou també la intervenció de Bruno Pérez, pèrit judicial, informàtic forense i expert en ciberseguretat, el qual parlarà sobre casos reals i durà a terme una demostració de hacking ètic en directe per a tot l'auditori.

Després de la pausa, el programa seguirà amb una taula d'experts, en la qual s'exposaran diferents casos reals d'empreses que han patit atacs informàtics. Tots els experts de la jornada parlaran sobre la realitat actual de la ciberseguretat i els reptes del futur proper. El programa complet es publicarà els propers dies.

L'amenaça dels ciberatacs

A vegades no som prou conscients dels perills que pateixen les petites i mitjanes empreses. De fet, són les més vulnerables a l'hora de patir un atac i veure com, d'un dia per l'altre, poden perdre tota la seva informació, deixar de tenir el control sobre els correus electrònics o els comptes de l'empresa. Segons l'estudi «Panorama actual de la Ciberseguretat a Espanya», el 43% dels ciberatacs van dirigits específicament a petites empreses i els seus efectes són devastadors, perquè un ciberatac sol costar a una pime uns 35.000 euros. Això té com a conseqüència que el 60% d'aquestes acabin desapareixent durant els sis mesos següents, en gran part per no poder afrontar l'alt cost que implica el ciberatac. Un altre aspecte que es veu molt afectat per aquesta mena d'incidents és la reputació de l'empresa i la confiança que transmet als seus clients, ja que en ser víctima d'un ciberatac projecta una imatge de vulnerabilitat i baixa solvència tecnològica.